ATINSKI TRG

KINA PRVA U VEŠTAČKOJ

131 pregleda
Ilustracija

Najmnogoljudnija zemlja sveta je već preuzela od SAD dominaciju kad je reč o naučnim dostignućima u oblasti veštačke inteligencije.

Zvanični Vašington i njegovi vojnopolitički saveznici u istočnoj Aziji počeli su sprovođenje politike uskraćivanja najsavremenijih tehnologija iz oblasti IT i veštačke inteligencije Kini. Ona se ogleda u zabrani transfera proizvoda, tehnologija i znanja u tu dalekoistočnu zemlju i u povlačenju, odnosno premeštanju proizvodnih i istraživačkih kapaciteta iz Kine, a za cilj ima usporavanje njenog tehnološkog i ekonomskog razvoje, te njeno vojno slabljenje.

Istraživači japanskog lista u saradnji s holandskim izdavačem Elsevier proučili su količinu i karakter objavljenih naučnih radova u oblasti veštačke inteligencije u poslednjih deset godina i zaključili da su kineski programeri i inženjeri po broju i kvalitetu publikacija u 2021. Daleko nadmašili američke i druge stručnjake.

Međutim, analiza koju je objavio japanski list Asia Nikkei sugeriše da su te mere u dobroj meri okasnile, jer su kineski stručnjaci već preuzeli svetski primat od svojih američkih kolega kada je u pitanju nauka usmerena na razvoj veštačke inteligencije.Američka politika uskraćivanja najnaprednijih tehnologija Kini, koja je potpuno uobličena i intenzivirana prošle godine u saradnji s vojnopolitičkim saveznicima Tajvanom, Republikom Korejom i Japanom, te obuhvata najsavremenije čipove promera manjeg od 14 nanometara, kvantne kompjutere i uopšte veštačku inteligenciju, čini se, nije vremenski bila dobro tempirana.

Naime, po pisanju japanskog nedeljnika Asia Nikkei, najmnogoljudnija zemlja sveta je već preuzela od SAD dominaciju kad je reč o naučnim dostignućima u oblasti veštačke inteligencije.Istraživači japanskog lista u saradnji s holandskim izdavačem Elsevier proučili su količinu i karakter objavljenih naučnih radova u oblasti veštačke inteligencije u poslednjih deset godina i zaključili da su kineski programeri i inženjeri po broju i kvalitetu publikacija u 2021. daleko nadmašili američke i druge stručnjake.

Kada je reč o kvalitetu publikacija, u deset procenata najčešće citiranih radova vode kineski autori, odnosno, da oni stoje iza 7.400 publikacija koje su privukle najviše pažnje, što je za 70 procenata više od američkih autora. Po tom kriterijumu kineski istraživači su pretekli američke još 2019.

Naime, u toj godini autori sa sedištem u Kini objavili su preko 43.000 naučnih radova koji se bave veštačkom inteligencijom, dvostruko više nego što je to pošlo za rukom stručnjacima u SAD. Japanski novinari i holandski izdavač, koji poseduje bazu podataka koja omogućuje pretragu širokog spektra stručnih časopisa, istražili su broj publikacija o veštačkoj inteligenciji koristeći 800 termina i zaključili da ih je u 2021. bilo ukupno oko 135.000, što znači da su inženjeri i programeri nastanjeni u Kini proizveli skoro trećinu svih radova iz te oblasti na svetu.

Kada je reč o kvalitetu publikacija, japanski novinari su pažnju usmerili na deset procenata najčešće citiranih radova i utvrdili da i među njima vode kineski autori, odnosno, da oni stoje iza 7.400 publikacija koje su privukle najviše pažnje, što je za 70 procenata više od američkih autora. Zapravo, po tom kriterijumu kineski istraživači su pretekli američke još 2019. godine.

Veliki broj kineskih autora dolazi sa Kineske akademije nauka, pekinškog Univerziteta Cinghua, kao i iz privatnih giganata IT i industrije telekomunikacija„Alibaba”, „Tensent” i „Huavej”.Međutim, kada je reč isključivo o preduzećima, SAD su i u 2021. zadržale svetski primat, jer se čak šest američkih kompanija (poput Majkrosofta ili IBM-a) nalaze među deset vodećih preduzeća sveta po produkciji najcitiranijih naučnih radova. Preostale četiri iz prvih deset kompanija su kineske.

Kada su u pitanju čipovi, koji su zbog svoje sveprisutnosti u savremenim mašinama i uređajima posebno velika meta američke politike ometanja tehnološkog razvoja Kine, treba dodati i da su univerziteti i kompanije iz Kine autori čak 30 procenata od 198 naučnih radova o poluprovodnicima koji su prihvaćeni za svetsku konferenciju Međunarodnog udruženja za proučavanje provodnika u čvrstom stanju (ISSCI), koja treba da bude održana idućeg meseca u San Francisku.

To je prvi put da su instituti, univerziteti i kompanije iz SAD zaostale za svojim kineskim konkurentima po broju publikacija prihvaćenih na tom značajnom naučnom skupu.Napretku kineskih naučnih institucija i kompanija u istraživačkom radu vezanom za veštačku inteligenciju, smatra se, u znatnoj meri je doprineo dugoročni plan vlade u Pekingu o prioritetnim ulaganjima u veštačku inteligenciju, čije je sprovođenje počelo 2017. godine a koji za cilj ima osvajanje novih tehnologija i pretvaranje Kine u najvećeg inovatora u toj oblasti do 2030. godine.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar