MEĐU IZMEĐU

KINESKA ČETVRT U KOSMOSU

236 pregleda

Kinezi imaju novi plan: Žele izgraditi megastanicu u orbiti i tamo trajno nastaniti ljude.

Kina ima novi petogodišnji plan koji ističe hitnu potrebu za razvojem svemirskih megaprojekata, poput ljudskih naselja i svemirskih solarnih elektrana.Kineska federalna agencija za nauku istražuje mogućnost konstrukcije ultravelike svemirske letelice koja bi se protezala kilometrima u dužinu u orbiti oko Zemlje. Razlog je, kažu, hitna potreba za enormnom nezemaljskom infrastrukturom te vrste, piše Spave News.

Kineska Nacionalna fondacija prirodnih nauka (NSFC), koja je osnovana 1986. godine s ciljem promovisanja i finansiranja naučnih istraživanja, ima petogodišnji plan proučavanja velike strateške vazduhoplovno-svemirske opreme za buduće korišćenje svemirskih resursa, istraživanje misterija svemira i dugoročno nastanjivanje ljudi u orbiti”, piše u nedavno objavljenom dokumentu te organizacije.Plan sugeriše da se na prvo mesto liste prioriteta stavi izrada laganih komponenti koje se mogu zasebno lansirati u svemir i u orbiti spojiti u megastrukture.

Takva tehnika gradnje velikih svemirskih objekata korišćena je i pri izradi Međunarodne svemirske stanice, koja je svoj najnoviji modul ruske proizvodnje (modul nauka), instalirala još u julu.Kina isto tako u orbiti gradi svoju svemirsku postaju Tiangong, koja je namenjena i za posadu.Kineski naučnici se nadaju da mogu taj pristup iskoristiti za izgradnju svemirskih megaprojekata, ali na sasvim novom tehnološkom niovu. No, dok se sve to možda čini nedokučivim, NSFC nije jedina organizacija koja je planirala takvu gradnju u svemiru.

Neke od tih napora i mogućih aplikacija naveli su kineski naučnici u studiji objavljenoj 2020. godine u kineskom naučnom časopisu Chinese Journal of Aeronautics. Istakli su da tradicionalni načini lansiranja u svemir ne zadovoljavaju postojeće potrebe, obzirom na razvoj svemirskih tehnologija i potražnjom za sve više svemirskih misija. U toj studiji navedeno je da se tehnologija izgradnje u svemiru može delotvorno prilagoditi sastavljanju velikih svemirskih objekata, poboljšati performanse svemirskih letelica i smanjiti operativne troškove. Naveli su da se na taj način mogu načiniti fiksne strukture poput svemirske infrastrukture, stanica za gorivo, svemirskih proizvodnih pogona, turističkih kompleksa i stanica za rudarenje asteroida.

Kineska akademija za svemirske tehnologije (CAST) već je započela s eksperimentalnim temeljnim radom na razvoju svemirske solarne elektrane. Stručnjaci decenijama spekulišu o solarnim elektranama u svemiru za koje tvrde da bi mogle zadovoljiti svetske potrebe za električnom energijom, a spadaju među obnovljive izvore energije.CAST zasad sprovodi testove, poput prenosa mikrotalasne energije sa satelita na Zemlju. No, plan NSFC za dugoročno nastanjivanje orbite oko Zemlje veroatno se neće ostvariti u narednih nekoliko desetleća, ako ne čak i stoleća.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar