MEĐU IZMEĐU

KINESKA STANICA U KOSMOSU

488 pregleda
Kineska stanica (Vikipedija)

Kina namerava da obavi najmanje četiri kosmička leta s ljudskim posadama u sledećih pet godina u okviru projekta gradnje nacionalne orbitalne stanice „Tjan gong”. Ovo je na Globalnoj konferenciji o kosmičkim istraživanjima u Pekingu izjavio prvi kineski tajkonaut (kineski naziv za kosmonauta/astronauta) general Jan Li Vei.

Dve misije su planirane 2020. Kina namerava da završi gradnju svoje orbitalne stanice oko 2022. Za njenu gradnje, biće potrebno oko dvanest različitih misija, što sa ljudskim posadama, što automatskih. Prvi i osnovni modul treba da bude lansiran 2019, posle čega će biti lansirana još dva eksperimentalna modula koji treba da se spoje sa osnovnim blokom.

Stanica će omogućiti boravak višečlanih posada u trajanju od tri do šest meseci. U toku su pripreme kineskih tajkonauta za misije na budućoj orbitalnoj stanici. Pored toga, nastavlja se izbor grupe novih tajkonauta koja treba da bude formirana pre kraja ove godine.

Kina, inače, ima 13 tajkonauta iz dve generacije, prve koja je odabrana 1996. i druge, u kojoj se nalaze i dve žene, formirane 2010. Četvorica još nisu letela u kosmos.

Grujica S. Ivanović

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar