MEĐU IZMEĐU

KINESKI ČIP ČITA MISLI

265 pregleda

Inženjeri korporacije „Čajna elektronik i Univerziteta Tianjin kreirali su čip nazvan „Brejn toker”, sposoban da čita aktivnost ljudskih moždanih vijugama i da to efikasno prevodi, što korisnicima omogućava da kontrolišu računar.

Programeri polažu velike nade u tehnologiju za koju kažu da bi se mogla koristiti u svemu, od zdravstva i obrazovanja do bezbednosti, igrica i zabave. Inženjeri korporacije „Čajna elektronik” i Univerziteta Tianjin kreirali su čip nazvan „Brejn toker”, sposoban da čita aktivnost ljudskih moždanih vijugama i da to efikasno prevodi, što korisnicima omogućava da kontrolišu računar.

Tehnologija poznata kao „mozak-kompjuter interfejs” ili BCI, teorijski je prisutna već nekoliko decenija, a i u filmovima i knjigama naučne fantastike, kakvi su „Neuromant”, „Fajerfoks”, „Duh u oklopu”, „Robokap”… Sada su kineski inženjeri napravili još jedan korak i stvorili BCI uređaj, koji je promovisan prošlog meseca na trećem godišnjem svetskom kongresu obaveštajnih službi u Tianjinu.

Ilustracija (AP/Ng Han Guan)

Direktor Akademije medicinskog inženjerstva i transnacionalne medicine na Univerzitetu u Tianjinu Ming Dong objasnio je da čip „Brejn toker” funkcioniše tako što identifikuje manje informacije nerava koje generiše moždana kora i dešifruje te informacije kako bi se omogućila komunikacija između mozga korisnika i računara.

„Signali koje prenosi i obrađuje mozak
su utopljeni u u pozadinsku buku, a ovaj
čip ima sposobnost da razlikuje manje
neuronske električne signale i efikasno
dekodira njihove informacije, što
može značajno da poveća brzinu
preciznost tehnologije mozak-kompjuter
interfejs
, naveo je Ming Dong.

Zbog „Brejn tokera” očekivanja od BCI tehnologije su velika, jer će čip biti mnogo prenosiviji, lako nosiv i jednostavniji, dodao je on. Naučnik Čeng Longlong iz korporacije „Čajna elektronik” kaže da inženjeri sada rade na poboljšanju performansi tehnologije „Brejn tlkera” za upotrebu u oblasti medicine, gde se posebno smatra potencijalnom pomoći za ljude koji boluju od motoričkih neuronskih bolesti, obrazovanja, igrica…

Kina, kako su naveli tamošnji mediji, isključivo ima sva prava intelektualne svojine nad tehnologijom čipa „Brejn toker”.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar