МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИНЕСКИ „ШУМСКИ ГРАД”

Поглед на будуће насеље (Стефано Боери архитекти).

Поглед на будуће насеље (Стефано Боери архитекти).

Кина је званично почела да градити први светски „шумски град” будућности. Насеље за око 30.000 житеља на ободу града Лиучоуа, у провинцији Гунагкси, биће прекирвено зеленилом, укључујући готово милион биљака од више од 100 врста и 40.000 стабала који би требало да усисају скоро 10.000 тона угљен-диоксида и 57 тона загађујућих материја и да испусте око 900 тона кисеоника годишње. Осмислио га је тим „Стефано Боери архитекти” из Милана.

Нова насеобина требало да допринесе смањењу просечне температуре ваздуха, да побољша каквоћу ваздуха, да умањи деловање буке и да унапреди биодиверзитет. Очекује се да буде енергетски самодовољна, што значи да ће користити обновљиве изворе енергије као што су геотермална и соларна.

Будући град биће потпуно умрежен у сваком погледу (имнтернет и остало), а имаће комерцијалне и стамбене четврти, рекреативне просторе, болницу и две школе. Са Лиучоуом биће повезан брзом железничком линијом за електричним возовима. Простираће се на 432 хектара дуж реке Лиујианг. Предвиђен је да буде завршен 2020. године.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар