MEĐU IZMEĐU

KINESKI „ŠUMSKI GRAD”

569 pregleda
Pogled na buduće naselje (Stefano Boeri arhitekti).

Kina je zvanično počela da graditi prvi svetski „šumski grad” budućnosti. Naselje za oko 30.000 žitelja na obodu grada Liučoua, u provinciji Gunagksi, biće prekirveno zelenilom, uključujući gotovo milion biljaka od više od 100 vrsta i 40.000 stabala koji bi trebalo da usisaju skoro 10.000 tona ugljen-dioksida i 57 tona zagađujućih materija i da ispuste oko 900 tona kiseonika godišnje. Osmislio ga je tim „Stefano Boeri arhitekti” iz Milana.

Nova naseobina trebalo da doprinese smanjenju prosečne temperature vazduha, da poboljša kakvoću vazduha, da umanji delovanje buke i da unapredi biodiverzitet. Očekuje se da bude energetski samodovoljna, što znači da će koristiti obnovljive izvore energije kao što su geotermalna i solarna.

Budući grad biće potpuno umrežen u svakom pogledu (imnternet i ostalo), a imaće komercijalne i stambene četvrti, rekreativne prostore, bolnicu i dve škole. Sa Liučouom biće povezan brzom železničkom linijom za električnim vozovima. Prostiraće se na 432 hektara duž reke Liujiang. Predviđen je da bude završen 2020. godine.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar