MEĐU IZMEĐU

KINESKI VOZ 600 NA SAT

247 pregleda

Kina prikazala najbrže kopneno vozilo na planeti.

Kina je prikazala voz koji je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 600 kilometara na sat, javili su državni mediji. Maksimalna brzina učinila bi voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Ćingdao, najbržim kopnenim vozilom na planeti.Koristeći elektromagnetsku silu, maglev (magnetna levitacija) voz levitira iznad pruge bez ikakvog kontakta između kompozicije i šina.Kina je koristila tu tehnologiju skoro dve decenije u veoma ograničenom obimu. Šangaj ima kratku maglev liniju od jednog od njegovih aerodroma do grada.

Iako još nema međugradskih ili međupokrajinskih maglev linija u Kini, današnja objava mogla bi se pokazati dobrom za korištenje većih brzina, a neki gradovi kao što su Šangaj i Čengdu započeli su da provode istraživanja.Brzinom od 600 kilometara na sat, putovanje vozom između Pekinga i Šangaja,duže od 1.000 kilometara, trajalo bi svega dva i po sata.

Poređenja radi, putovanje avionom na toj deonici trajalo bi tri sata, a vozom velike brzine pet i po sati.Zemlje od Japana do Nemačke, takođe, nastoje izgraditi maglev železničke mreže, i pored visokih troškova i njihove inkompatibilnosti s infrastrukturom postojećih mreža koje ostaju glavne prepreke za njihov brzi razvoj, prenosi Rojters.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar