MEĐU IZMEĐU

KINESKO MORE RASTE

1.069 pregleda
Shutterstock

Naučnici otkrivaju kako su došli do zabrinjavajućeg otkrića.

Kineski istraživači su uspeli da rekonstruišu istoriju promene nivoa Južnog kineskog mora na osnovu proučavanja korala i otkrili da je od 1900. godine nivo porastao za 150 milimetara.Studija, koju su sproveli istraživači sa Instituta za okeanologiju Južnog kineskog mora pri Kineskoj akademiji nauka (CAS) i drugih naučnih institucija, proučavali su korale Porites, široko rasprostranjeni koral u Južnom kineskom moru koji imaju visoku stopu rasta, jasno uočljiv godišnji sloj rasta i visoku osetljivost na promene životne sredine.

Istraživači su analizirali korelaciju između stabilnih izotopa kiseonika unutar korala i nivoa mora, saliniteta pri površini mora, temperature i količine padavina na Južnom kineskom moru i uspeli su da rekonstruišu rekordne nivoe mora na godišnjem nivou, prenosi RTS.Istraživanje je pokazalo da je nivo mora opadao za 0,73 milimetra godišnje od 1850. do 1900. godine, a zatim rastao za 1,31 milimetra godišnje od 1900. do 2015. Godišnji porast nivoa Južnog kineskog mora se od 1993. godine ubrzao i iznosio 3,75 milimetra godišnje.

Istraživači su zaključili i da su na porast nivoa mora uticala kombinacija sunčane aktivnosti i gasova sa efektom staklene bašte u periodu od 1850. do 1950. godine, ali da su od 1950. glavni uzročnik bili gasovi sa efektom staklene bašte.

(Izvor Nacionalna gheografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar