МЕЂУ ИЗМЕЂУ

KЊИГЕ, А НЕ ПРАПОРЦИ

Део учесника (А. Стевановић)

Део учесника (А. Стевановић)

„Желимо да питање језика и језичке културе буде на вишем нивоу, да се људи боље изражавају, да се афирмише култура читања”, истакао ја министар културе Владан Вукосављевић на округлом столу „Српски језик данас” у Доситејевој задужбини.

Речи из наслова изговорио је министар културе Владан Вукосављевић на скупу „Српски језик данас”, поводом Међународног дана матерњег језика у Задужбини Доситеј Обрадовић. Министар је најавио да се ускоро очекује јавна расправа о изменама Закона о језику и писму, као и да је завршен Предлог Стратегије културног развоја.

„Што више оплакујемо ћирилицу, све је
мање читамо. Бојим се да ћемо је ускоро
читати само у букварима и на надгробним споменицима”, рекао је професор емеритус
Славко Гордић, који сматра да је језик
„со и хлеб сваке културе”.

– Желимо да питање језика и језичке културе буде на вишем нивоу, да се људи боље изражавају, да се афирмише култура читања. Да књиге буду више у оптицају, а не звона и прапорци. Желимо да подстакнемо слободну вољу људи, да се у складу са очувањем ћириличког писма и културе говора што више користе домаће речи уместо страних. Али, било каквих мера репресије у том смеру неће бити – рекао је Вукосављевић и додао да подржава предлог да се у високошколским установама полаже испит из српског језика и историје српске културе.

Професор др Вељко Брборић сматра да је једно научити језик, а друго понашати се према њему одговорно.

– Језик је национално благо. Мора да се чува, негује, поштује. Зашто не бисмо имали обуку из функционалне писмености, језичке културе, зашто не бисмо обавезали медије са националном фреквенцијом да имају лекторе – упитао је Брборић.

Професор емеритус Славко Гордић сматра да је језик „со и хлеб сваке културе”.

– Језик је суштина културе, опстанка и идентитета – наставио је Гордић. – Kод нас је ситуација врло комплексна, јер српским језиком владају туђице. А, што више оплакујемо ћирилицу, све је мање читамо. Бојим се да ћемо је ускоро читати само у букварима и на надгробним споменицима.
И његов колега др Срето Танасић сматра да је ћирилица неоправдано потиснута из употребе, а да је у условима модерне комуникације потребна стратегија за одбрану српског језика, која почиње у школама, медијима и издавачким кућама.

– Језик је најснажнији посредник између прошлости, садашњости и будућности једног народа и основни чинилац његовог идентитета – каже Танасић.

Награда за Бугарског
Културни и научни посленик из Темишвара, Стеван Бугарски, овогодишњи је добитник награде „Доситеј Обрадовић” за животно дело. Награда ће му бити додељена у априлу, током „Доситејевих дана”, а у образложењу жирија наводи се да је Бугарски угледни проучавалац готово свих области српске баштине, од знаменитих личности попут Ђорђа Бранковића, Доситеја Обрадовића, Саве Текелије, Милоша Црњанског, до српске штампе, црквене уметности, летописне традиције…

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар