TREĆI SMER

KO IM JE UVALIO SOFTVER

1.567 pregleda

Neće niko da zucne, makar mu jezik iščupali. A čime će tek tada progovoriti. Prstima ili znakovnim jezikom? E, ovdašnji istraživači to nisu učiili.


Stanko Stojiljković

Amerikancima su Srbi. Sada se Donald Tramp iz petnjih žila upinje da povrati izgubljene glasove. Ukradene? Nisam ni pomislio, a kamoli to napisao.

Ko je srpskoj akademskoj zajednici podmetnuo softver za nezameranje. Amerikanci nisu, rečena pojava je ovde decenijama. Iz godine u godinu se pogoršava.

Neće niko da zucne, makar mu jezik iščupali. A čime će tek tada progovoriti. Prstima ili znakovnim jezikom? E, ovdašnji istraživači to nisu učiili. I šta se događa?

Karavani prolaze, nema ko da zalaje.

Kao letnja kiša s neba pljušte plagijati, lažni i nevažni doktorati (čak i po novinarskim glavama), nepotizam (u užem i širem značenju), pranje diploma s privatnih na državnim fakultetima, dopisivanje imena (i prezimena) na naučne članke, razbacivanje novca na pogrešne i propale projekte i tako redom.

Zar vas to ne podseća na nisku nepočinstava koja se proteže u nedogled? Ma kakvi, i u bližu i dalju budućnost.

Ko je za sve to kriv? Softver. Niko se ne usuđuje da pozove programera da promeni nekoliko linija u programu. Zašto?

Kao kula od karata srušiće se sve što je od vremena slavnog Dositeja Obradovića podignuto. Polagano kao što se pred našim očima urušava Filološki fakultet u Beogradu. Niko da uperi prstom u vinovnika(e).

A najbolji, pa još mladi, bez prestanka odlaze. S kartom u jednom smeru, jer se niko ne usuđuje da im ponudi povratnu.

Da li sam, možda, omaškom pomenuo najotrovniju knjigu?

O autoru

administrator

1 komentar

Ostavite komentar