MEĐU IZMEĐU

KOAUTOR S NOBELOVKOM

356 pregleda

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za fiziku prof. Andrea Gec kao svog koautora radova koji su direktno doprineli nagradi je imala i Samira Salima, rođenog u Beogradu, bivšeg đaka Matematičke gimnazije, diplomca PMF u Beogradu i nekadašnjeg rukovodioca programa u Petnici.U pitanju su radovi https://arxiv.org/abs/0808.2870ihttps://arxiv.org/abs/astro-ph/0302299, na kojima je Samir Salim bio prvi i osmi koautor. To su upravo dva od tri rada prof. Andree Gec koji se direktno navode u zvaničnom obrazloženju Nobelovog komiteta:https://www.nobelprize.org/uploads/2020/10/advanced-physicsprize2020.pdf.

Zajednički radovi su nastali između 2002. i 2008. godine, u toku postdoktorskih studija koje je Samir završio na Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA). Danas je profesor u Departmanu za astronomiju Univerziteta Indijana u Blumingtonu.

 

O autoru

administrator

1 komentar

  • Za prof. dr Karima Salima takoreći do juče javnost nije znala, a bogme ni mnogi istraživači u Srbiji. Zamislite samo da su na sajtu Nobelove fndacije dva njegova naučna rada na koja se ovogodišnja dobitnica za fiziku, dr Andrea Gec, poziva. Ni Galaksija ga nije uvrstila u svojem članku 100 srpskih najnaucnika u prvom broju 2019. godine. Koliko takvih blistavih umova našeg porekla još ima u belom svetu? Očekujem da naučni magazin koji redovno čitam u oba izdanja, elektronskom i štampanom, na to pitanje odgovori.

Ostavite komentar