TAKNUTO ĆAKNUTO

KOLIKO KAFE UBIJA

961 pregleda
Šoljica kafe (Vikipedija)

Pojedinci posrču danju ili noću najviše pet-šest ili deset šoljica. Zamislite kako bi izgledalo da neko, na primer, ispije 300 kafa na dan? Upravo tako nešto prošla su dvojica visokoškolaca koji su se pre dve godine uključili u istraživanje učinaka kofeina na Univerzitetu Nortumbrija (Velika Britanija).

Aleks Roseto i Luk Parkin Luke Parkin, obojica studenti sportskih nauka, dobili su po 30 grama kofeina umesto planiranih 0,3 grama. Naime, bili su izloženi količini koja je jednaka 300 šoljica kafe. Nakon što je otkrivena pogreška, odvedeni du u bolnicu i podvrgnuti dijalizi.

Sve se završilo na sudu, a tužioci su na ročištu istakli da su životi mladića bili ugroženi. Obojica su se oporavili, no Aleks Roseto još pati od povremenog gubitka sećanja. Slučaj je okončan presudom u korist studenata, a Nortumbrija je morala platiti kaznu u iznosu od 400.000 funti.

No, naučnici i dalje ne mogu da se usuglase kolika je smrtonosna doze kofeina. Jedni tvrde da prosečan čovjek umire posle unetih 10 grama, drugi da je gornja granica dvostruko niža.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar