MEĐU IZMEĐU

KOLIKO TEŽI MLEČNI PUT

470 pregleda

Koliko je teška naša galaksija? Naučnici su izračunali da masa Mlečnog puta iznosi „1,5 triliona solarnih masa u radijusu od 129.000 svetlosnih godina od središta galaksije”. Kombinujući podatke, Nasa i Evropska svemirska agencija su, uz pomoć projekta „Gaja” i osmatranja teleskopa „Habl”, došle do brojke koja je mnogo preciznija od ranijih pretpostavki.

S obzirom na neuhvatljivu prirodu
„tamne materije”, koja čini oko 90
odsto galaksije Mlečni put, tim
stručnjaka oslanjao se na
merenje
brzine zbijenih zvezdanih jata.

Solarna ili Sunčeva masa je standardna astronomska jedinica kojom se označava masa Sunca, sa kojom se upoređuju mase drugih nebeskih tela. Tako je masa Sunca 332.946 puta veća od mase Zemlje i 1.047 puta veća od mase Jupitera.

Veliki i pomalo neodređeni raspon mase Mlečnog puta, koji je do sada važio – između 500 milijardi i tri triliona (hiljada milijardi), nastao je kao posledica upotrebe različitih metoda koje su korišćene za merenje raspodele tamne materije. S obzirom na neuhvatljivu prirodu „tamne materije”, koja čini oko 90 odsto galaksije Mlečni put, tim stručnjaka oslanjao se na merenje brzine zbijenih zvezdanih jata, odnosno gustih skupova zvezda, koje kruže oko spiralnog diska galaksije.

Što je galaksija masivnija, to se zbijena zvezdana jata brže okreću – zbog uticaja gravitacije, navode fizičari sa Univerziteta u Kembridžu. Preciznije određivanje mase Mlečnog puta omogućiće jasnije razumevanje pozicije te galaksije u kosmološkom kontekstu, odnosno njene veličine unutar beskrajnog prostranstva svemira.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar