EKOSOFIJA

KOMARCE MAMI RAKIJA

970 pregleda
Komarac

Kaže se da ljudi koji imaju slatku krv” privlače komarce i imaju najviše nevolja sa ovim insektima. Koliko zapravo istine ima u toj tvrdnji? Štiti li nas možda paljenje kafe od tih krvožednih zujalica?

Leto je godišnje doba koje većina radosno dočekuje, jer to znači mnogo sunca, prilika za provođenje vremena u prirodi i zasluženi godišnji odmor. No, oni koji ga provedu bez uboda komaraca mogu se smatrati srećnicima.Postoji puno pretpostvkina koje ljude komarci najčešće nasrću, kako se možemo zaštiti bez specijalnih preparata protiv i šta pomaže u ublažavanju svrba nakon uboda. Koliko u tome ima istine?

Odgovore o slatkoj krvi, zaštiti kafom ili olakšanju nanošenjem paste za zube nudi Helge Kampen, rukovodiladž laboratorije Instituta Fridrih Lefler (FLI) pod okriljem nemačkog Nacionalnog instituta za zdravlje životinja.

Ugasiti svetlo? Komarcima je svejedno, oni sišu krv, a ne fotone

Svi znaju za ovaj mit. Ako leti noću imate otvoren prozor, treba ugasiti svetlo ili će u prostoriji ubrzo biti najezda komaraca. Kampen ima nedvosmislen odgovor: Mama mi je to govorila dok sam bilo mali. No to nije istina.Svetlo u prostoriji privlači druge insekte, poput moljaca koji doista lete ka izvoru svetla. Komarce svetlo ne zanima, oni vole vaš dah, znoj i miris tela. Svaka osoba se po tim osobinama razlikuje, no to je sad već uvod u idući mit.

Nutricionistički činilac koji ih doista privlači

Pretpostavka za slatku krv nije sasvim tačna, kaže Kampen. Komarce ne zanima da li neko jede puno slatkiša ili ne.Svako od nas se znoji drugačije i mirisi tiela nam se isto tako razlikuju, te nas to čini privlačnima različitim tipovima komaraca.

S kakvim tipom komaraca imate posla zavisi gde se nalazite. Ako vas, primerice, kod kuće ubadaju, a na godišnjem ne, to samo znači da ste na području drugog tipa komaraca kojem ste jednostavno manje privlačni.No, postoji jedan nutricionistički činilac koji igra ulogu, a to je alkohol.Alkohol privlači komarce. Širite drugačije mirise kad pijete alkohol, a to se događa putem kože koja postaje privlačnija komarcima nakon konzumacije, dodaje Kampen.

Evo i dobre vesti za pušače. Naime, oni su komarcima manje privlačna mesta za sletanje. Stoga ako ste nepušač koji uživa u povremenom alkoholnom piću, imajte na umu da vas komarci drže na oku”. Pomenuti naučnik otkriva i da komarce privlače žene u određenom stanju meanstrualnog ciklusa.

Kafa, pasta za zube ili sprej, šta je bolje?

Kampen preporučuje sprejove protiv komaraca koji sadrže ikaridin/pikaridin, jer su najbolji. Ikadirin je aktivan protiv širokog spektra insekata, čak ga preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija kao preventivu protiv malarije, koju najčešće prenose komarci.


Helge Kampen (FLI)

Zaštiti od komaraca pomaže i pokrivanje izloženih površina kože odećom, a to znači nošenje dugih rukava i dugačkih pantalona leti, što ne zvuči ugodno na vrućinama.Kampen ima još saveta. Ne ostavljajte lokve vode iza sebe, jer se u njima komarci mogu razmnožavati. Ako imate vrt i koristite bačve za kišnicu ili vodu za zalivanje, obavezno ih poklopite i praznite svakih sedam do deset dana.Komarci izležu larve u stajaćoj vodi, potrebne su im otprilike dve sedmice na temperaturi od oko 20 Celzijusovih stepeni da se larva razvije u odraslog komarca.

Što se tiče paljenja kafe ili jedenja belog luka, Kampen kaže da za to ne postoje dokazi jer vrlo malo standardizovanih testiranja u tom smeru.

Malo rakije na ubod, a ne u želudac

Jasno je da će teško neko proći bez ijednog uboda komaraca leti, no kako onda pomoći u vezi sa nepodnošljivim svrabom?Telo reaguje jer komarci u ranu ubrizgavaju slinu koja im pomaže u sisanju krvi. Slina sadrži mnoštvo bioaktivnih molekula, to je pravi koktel i svi reaguju drugačije, objašnjava Kampen.

No jednu stvar imamo zajedničku: telo proizvodi histamin i to stvara osećaj svraba nakon uboda.Dakle antihistaminske kreme će pomoći. Čak i naša slina, pa i pasta za zube. Sve troje imaju učinak hlađenja, a to je dobra stvar jer umanjuje osećaj svraba.Kampen kaže da će pomoći i dobra stara rakija (ili drugi žestoki alkohol), ali samo kao sredstvo za dezinfekciju mesta uboda. Ako neko odluči da malo potegne, zapravo će privući novu koloniju komaraca na sebe. Zato savetuje da bi bilo dobro suzdržati se i dva dana ne češati mesto uboda, u protivnom se rizikuje sekundarna bakterijska infekcija. Lakše reći nego učiniti.

Priroda je oslobođena razuma

Novinari me često pitaju kakve koristi ima od komaraca, kaže na kraju Kampen. Moj dogovor je – kakve koristi ima od vas? Pošteno.To je samo priroda, a priroda je oslobođena razuma. Nema značenja ili svrhe kod živih bića. Svi jednostavno postojimo, i kraj priče.

Ipak komarci imaju bitnu ulogu u ekosistemu, jer njihova larva je izvor hrane za ribe, vodozemce i druge vodene insekte. Odrasli komarci su hrana za ptice, šišmiše i druge insekte. Njihovo uništenje bi, dakle, ostavilo ozbiljne posledice.Ostaje nam da to imamo na umu i da se nadamo se da su ribe, ptice, vodozemci i drugi insekti na našem području vrlo, vrlo gladni.

Izvor (Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar