MEĐU IZMEĐU

KOMARCI PRENOSE SMRT

176 pregleda
CCO

U Australiji se pojavio potencijalno smrtonosni virus.

Australijska zdravstvena služba Novog Južnog Velsa izvestila je da su komarci koji nose potencijalno smrtonosnu bolest encefalitisa doline Marej prijavljeni u gradu Menindi na reci Darling. Upozorava se da za ovaj virus nema vakcine.Nadležni i zdravstvene službe upozoravaju javnost da se usred poplava i toplog vremena beleži porast komaraca prenosilaca različitih virusa encefalitisa.

„Među onima koji dobiju tešku infekciju, neki mogu umreti ili imati doživotne neurološke komplikacije. Ne postoje vakcinacije ili specifični tretmani za encefalitis doline Marej, a najbolji način da se izbegne infekcija je izbegavanje ujeda. Izbegavanje ujeda komaraca će takođe zaštititi od drugih infekcija koje prenose komarci”, upozorile su zdravstvene vlasti. Sam virus živi u ciklusu komarac-ptica-komarac i može da zarazi ljude samo kontaktom sa zaraženom životinjom, ali bolest se ne prenosi sa osobe na osobu.

Nadležni su, takođe, prijavili petostruko povećanje broja komaraca koji prenose druge bolesti kao što su japanski encefalitis i virus Zapadnog Nila, piše ABC News. „U ovom trenutku imamo eksploziju u populaciji komaraca, tako da je od vitalnog značaja da se stanovnici Južne Australije zaštite”, rekla je glavna zdravstvena službenica Nikola Spurije.

(Sputnik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar