DIGITALNI DOMOROCI

KOMPJUTERI MILIJARDERI

516 pregleda
Milijarde izračunavanja (Vikipedija)

Nekolike zemlje teže dostizanju vrhunca u računarskoj moći, ali prvih pet mesta na listi TOP 500 zauzele su četiri – Kina, Švajcarska, Japan i SAD. Vodeća ne pomišlja da drugome prepusti svoje vođstvo najavljujući da će biiti deset puta brži od sada najbržeg na svetu.

Vrhunske odlike su „pokretna meta” u superračunarstvu , samo su najbrži u stanju da stignu na najviše mesto. Superkompjuter je bilo koja mašina „koja dostiže najveće operativne brzine ili sasvim blizu toga”. Bitka za najbržeg (čitaj: najboljeg) ne prestaje, iako je Kina od 2012. godine, kada je istisnula SAD, i dalje vodeća u svetu. I to sa dva elektronska predstavnika, a uveliko sprema trećeg koji će oba nadmašiti.

  • Kina vodi na listi najbržih superkompjutera na svetu, uzevši i prvo i drugo mesto.
  • SAD su u 2012. godini imale najbrži kompjuter na svetu, ali su od tada pale na peto mesto.
  • Veliki kapaciteti i brzine obrade olakšavaju napredak u svemu – od klime do zdravstvene zaštite.

Upravo surovo nadmetanje čini uzbudljivom ovu trku, jer od iženjera iziskuje da dosegnu visine koje su do pre nekoliko godina bile nezamislive. Pogledajmo kako izgkleda „prva petorka” na čuvenoj TOP500 listi. Utrkivanju u posedovanju najmoćnijeg superkompjutera ne nazire se kraj. Naprotiv, pokrenulo je bum u procesiranju moći koji se, po svemu sudeći, uskoro neće usporiti, a tek će ga ubrzati primena u lečenje neizlečivih bolesti.

1. Sunway TaihuLight (Kina)

Nijedna druga mašina ne može ugroziti Sunway TaihuLight, čija procesorska snaga prelazi 93,01 petaflopsa i oslanja se na 10.649.000 procesorskih jezgara, čineći ga najjačim superkompjuterom na svetu. To malo više od pet puta premašuje procesne snaga Titana, a skoro 19 puta više broj jezgara. (Petaflops označava izvršavanje muilion milijardi računskih radnji s pokretnim zarezom – flops u sekundi ili 1015 ).

Smešten u Nacionalnom superkomputerskom centru u Vuksiju, koristi se za zadatke koji se kreću od proučavanja klime do napredne proizvodnje. Uspešnim se pokazao i u prognozi pomorskih zbivanja, pomažući brodovima da izbegnu opasne vode i u pronalaženju naftnih bušotina u priobalju.

2. Tianhe-2 (Kina)

Ako se superkompjuterska trka posmatra kao dugotrajno pešačenje, Kina bi bila tačka na horizontu u poređenju sa ostalim takmacima jer im je uveliko odmakla. Godine napornog rada i istraživanja omogućile su joj da prigrabi dva vodeća mesta. Naziv se prevodi kao „Mlečni put-2”, a ima 3.120.000 jezgara i dostiže brzinu od 33,86 petaflopsa.

Osmišljen je na Nacionalnom univerzitetu za odbrambene tehnologije, za listu TOP500 je prijavljen kao mašina namenjena prevashodno aplikacijama za potrebe državne sigurnosti. To znači da se većina poslova koje izvrašava čuva u tajnosti, ali ako je procesorska moć nešto po čemu se presuđuje u pitanju su veoma važni programi.

3. Piz Daint (Švajcarska)

Najbrži superkompjuter u Evropi, u Nacionalnom superkompjuterskom centr,u nazvan je po planini u švajcarskim Alpima. Radi na 19,59 petaflopsa i koristi 361.760 jezgara.

Mašina je pomogla naučnicima na Univerzitetu u Bazelu da otkriju „memorijske molekule” u mozgu. Drugi švajcarski istraživači koristili su je u oponašanju približno globalnih klimatskih zbivanja.

4. Gyoukou (Japan)

Iako je Titan prošlu godinu završio maltene kao četvrti najbrži na svetu, japanski Gyoukou mu je to mesto preoteo u novembru. Zajedničko delo kompanija ExaScaler i PEZY Computing, ova mašina se nalazi u Japanskoj agenciji za pomorsko-zemaljsku nauku i tehnologiju. Opskrbljena je sa 19.860.000 jezgara i radi na brzinom do 19,14 petaflopsa. Odlikuje se izuzetnom energetskom efikasnošću.

5. Titan (SAD)

Napravljen u kompaniji „Krej”, nasledio je 2005. superkompjuter Jaguar i nalazi se u Nacionaloj laboratoriji Ouk Ridž, u kojoj se koristi za istraživanja u održivoj energiji, klimatskim promenama i medicini.

Iako je kompanija „Krej” najavila je dostiže do 20 petaflopsa, TOP 500 je objavio u novembru 2017. da mu je granica izračunavanja  17,59 petaflopsa. Mašina ima 299.008 jezgara CPU i 261.632 jezgara GPU.

Stanislav Ostrovski

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar