MEĐU IZMEĐU

KONJIĆ IZ VIMINACIJUMA

230 pregleda
Ilustracija

Dečije igračke pronalažene su na arheološkim lokalitetima iz različitih perioda. Izrađuju se od različitih materijala od kojih su se neki sačuvali do danas. Na nekropoli Više Grobalja u Viminacijumu u grobu sa kremiranim ostacima pronađena je rimska dečija igračka od terakote. Reč je konjiću na točkovima iz drugog veka.Na arheološkim lokalitetima pronalaze se dečije igračke koje su izradila deca ili odrasli. Nekada je teško odrediti da li je određeni predmet bio namenjen dečijoj igri ili je imao neku drugu funkciju. Svakako, igračke se mogu posmatrati kao predmeti za zabavu i učenje, ali i za podsticanje psihomotornog razvoja deteta. Takođe, igračke su mogle imati i zaštitnu ili kultnu funkciju.

Budući da je broj otkrivenih grobova na Viminacijumu preko 13.500, među kojima ima inhumiranih i spaljenih pokojnika sa raznovrsnim prilozima, bilo je za očekivati da se u grobovima dece pronađu i igračke. Igračke su izrađivane od različitih materijala-drvo, glina, kost ili tkanina.

Na nekropoli Više Grobalja u Viminacijumu u grobu G1-515sa kremiranim ostacima pronađena je dobro očuvana rimska igračka konjića na točkovima.Ostaci kremiranog pokojnika pohranjene su u drvenom kovčegu. Među kremiranim ostacima je pronađena veća količina staklenog praha. U zemlji koja je ispunjavala grobnu raku nađen je veći broj bronzanih nitni. Verovatno su predstavljale ukrasni okov kovčega. Kovčeg je bio orijentisan sever-jug, sa devijacijom na zapadu

Dečija igračka konjića je izrađena od srednje prečišćene gline crvene boje pečenja. Na mestu gde se nalaze leđa i vrat, ukrašeni su urezima ispunjenim belom bojom kako bi se istakla dlaka i griva konja. Igračka je 19 santimetara dugačka, oko 9 široka i oko 14 visoka. Potiče iz drugog veka. Trenutno se nalazi u Narodnom muzeju u Požarevcu.

Konjić od terakote na točkovima u Narodnom muzeju u Požarevcu (I. Jovičić/ArcheoSerbia)

Kao deo grobnog inventara, pored konjića od terakote, bili su: staklena guta, dve perle od staklene paste, beli i crveni oker, crveno bojeni pehar od gline sa jednom drškom i fragment luka bronzane fibule.Postojanje igračaka u grobovima dece ukazuje na to da je njihova namena mogla biti višestruka. Bilo da je to zabava i učenje ili simbolična funkcija, možemo primetiti da nema značajnije razlike kada su u pitanju današnje igračke.

Referenca: Korać, M. i Golubović, S. 2009. Viminacium: Više Grobalja 2. Beograd: Arheološki institut. (strana 247)

(Ilustracija Narodni muzej Požarevac)

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar