MEĐU IZMEĐU

KONTINENT POD BALKANOM

240 pregleda

Ugledni časopis „Sajens objavio je članak o kontinentu nastalom pre više od 100 miliona godina, koji su naučnici nazvali Velika Adrija a koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

 Kontinent je u velikim tektonskim pomeranjima potonuo, a najvecim delom nalazio se na prostoru današnje južne Evrope. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana. Velika Adrija je, kako tvrde stručnjaci, formirana pre gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo, prenosi B92.

Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je štrčao niz ogromnih stena, odnosno ostrva, tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.

„Mediteranska regija je jednostavno – geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano”, rekao je Van Hinsbergen za časopis „Sajens”. Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je deo afričke tektonske ploče, da bi pre stotinu miliona godina počelo njeno klizanje i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar