МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОНТИНЕНТ ПОД БАЛКАНОМ

Илустрација (Youtube/ WC SciFi)

Угледни часопис „Сајенс објавио је чланак о континенту насталом пре више од 100 милиона година, који су научници назвали Велика Адрија а који се простирао данашњим простором од Алпа све до Ирана.

 Континент је у великим тектонским померањима потонуо, а највецим делом налазио се на простору данашње јужне Европе. Поједностављено, изгубљени континент Велика Адрија (или Велики Јадран) налази се дубоко испод Балкана. Велика Адрија је, како тврде стручњаци, формирана пре готово четврт милијарде година када се одвојила од јужног суперконтинента Гондване, који је тада на окупу држао данашњу Африку, Јужну Америку, Антарктик, Аустралију, Индијски потконтинент и Арапско полуострво, преноси Б92.

Тај праисторијски континент је обухватао подручја тридесетак данашњих земаља, од Шпаније до Ирана. Већином је био под водом из које је штрчао низ огромних стена, односно острва, тврди Доуве ван Хинсберген, шеф Катедре за палеогеографију и глобалну тектонику са Одељења за геологију Универзитета у Утрехту у Холандији.

„Медитеранска регија је једноставно – геолошки неред. Све је закривљено, разломљено и разбацано”, рекао је Ван Хинсберген за часопис „Сајенс”. Велика Адрија, по његовом тумачењу, била је део афричке тектонске плоче, да би пре стотину милиона година почело њено клизање и подвлачење под евроазијску тектонску плочу, односно под данашњу јужну Европу.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар