ВРЕМЕНСКА МАШИНА

КОПЉА ПРВИХ АМЕРИКАНАЦА

Обрађени врхови (Сајенс)

Древно оружје који су археолози недавно пронашли у Тексасу, старо негде између 13.500 и 15.500 година, можда је припадало првим људима који су населили Америку.

Десет година један тим археолога пажљиво је ископавао слој за слојем, недалеко од Остина (Тексас), трагајући за знаком доласка првих људи у Америку. Сада им се коначно посрећило: пронашли су 11 врхова копаља, старих између 13.500 и 15.500 година.

То смешта ово камено оружје међу најстарије артефакте који су икад пронађени у обе Америке. Штавише, јединствено обликовани врхови копаља леже закопани испод оружја и алата културе Кловиса, што само показује да људи из Кловиса нису били први који су стигли у Америку, како су археолози дуго веровали.

Нова студија алудира на јединствени стил
оружја које су израђивали ови мистериозни
први Американци, а који би археолозима
могао да помогне да уђу у траг њиховој
селидби у Северну и Јужну Америку.

„Ово је врста истраживања која ће погурати напред причу о насељавању Новог света”, каже Тод Брахе, археолог са Калифорнијске академије наука у Сан Франциску, који није био укључен у овај рад. Нова студија алудира на јединствени стил оружја које су израђивали ови мистериозни први Американци, а који би археолозима могао да помогне да уђу у траг њиховој селидби у Северну и Јужну Америку.

Разноврсни шиљци (Википедија)

Локалитет на којем су ови алати били пронађени има током целе године доступне изворе свеже воде, што га чини „идеалним местом за становање људи”, каже Мајкл Вотерс, археолог са Универзитета Тексас А&М, који је вршио ископавања од 2006. до 2016. Оружја и алати од камена, пронађени у овој области, указују да су људи живели на овом простору више од 10.000 година, а међу остацима оружја су врхови копаља који су коришћени приликом лова на мамуте и друге велике животиње пре око 13.000 година.

Они нису као други типови овог оружја, будући да имају вертикално урезане жлебове са обе стране њихове основе. Дуги низ година археолози су мислили да су ловци који су користили ова копља били први који су дошли у обе Америке, препешачивши од Аљаске једним одлеђеним коридором кроз ледена пространстава западне Канаде, а затим се спустивши на територију данашњих САД (не рачунајући Аљаску и Хаваје) пре око 13.500 година. Али та идеја почела је да се урушава 1997, када су археолози потврдили да је Монте Верде, локалитет у Чилеу, стар барем 14.500 година – што значи да су људи живели тамо и пре него што је овај одлеђени коридор постао проходан.

Након што је хипотеза да су припадници културе Кловиса били први насељеници Америке – побијена, археолози више нису знали са сигурношћу када су и како дошли први Американци. Још горе, нису имали начин да са доследношћу идентификују прекловисовске камене алате. За разлику од лако препознатљивих кловисовских копаља, није чинило да ова имају јединствен стил.

Али, изгледа да је Вотерс овај стил сада препознао у новооткривеним копљима. Назвао их је „западни врхови копаља” (western stemmed points). Ово ново оружје генерално је мање од кловисовских копаља, недостају му жлебови и зашиљеност према здепастој дршци. Вотерсов тим открио је 11 таквих врхова у слоју који се налазио 15 саннтиметара испод слоја где су пронађени поменути кловисовски врхови копаља, што је значило да су готово сигурно старији. Али питање је било: колико старији?

Вотерсова мерења показала су да је седимент у којем су се налазили „западни пројектили” био стар између 13.500 и 15.500 година, што по свој прилици чини ова оружја барем толико старим, саопштио је овај тим у часопису Science Advances. Уколико су изумитељи тих алата дошли у Тексас тако давно, наводи Вотерс, пацифичка обала била је највероватнија рута.

Али ово оружје такође рађа нова питања, наводи Вотерс: Да ли су људи културе Кловиса потомци ових ранијих становника Тексаса? Или су можда и једни и други одвојено мигрирали на овај континент пре него што су разбацали своја оружја широм Америке? „Тек смо почели да одговарамо на сва та питања”, каже Вотерс.

(Ђорђе Петровић, ЦПН)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар