MEĐU IZMEĐU

KORAK DO TESLINOG SNA

334 pregleda

Viziju bežičnog prenosa električne energije na bilo koju tačku na planeti Nikola Tesla imao je početkom 20. veka, a na temeljima njegovih izuma naučnici su osmislili sistem po kome bi naši mobilni telefoni uskoro mogli da se automatski pune bez utikača, kablova ili žica.

Tesla je želeo je da napravi elektromagnetni talas koji će putovati po svetu šetajući između tla i sloja atmosfere koji se naziva jonosfera. Tako bi ljudi mogli da iskoriste energiju jednostavnim pretvaranjem elektromagnetnog polja u električnu struju pomoću magnetne indukcije. Teslina ideja nije uspela ali je inspirisala nove načine za postavljanje bežične energije na velikim prostorima.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju zajedno sa kolegama sa Mičigenskog univerziteta osmislili su prostoriju koja može bežično istovremeno da napaja više uređaja poput telefona, ventilatora i svetla.Oni su objavili svoj rad časopisu Nature electronics.Iako bežično punjenje samo po sebi nije novost, bežične stanice za punjenje nedavno su stekle određenu popularnost, s tim što rade samo u vrlo kratkom dometu i nisu ništa više od zamene kabla.

Međutim, japanski istraživači pretvorili su čitavu metalnu sobu u bežični punjač korišćenjem elektromagnetnog polja generisanog električnim napajanjem.Prvo su izgradili prostoriju dimenzija 3h3h2 metra sa podom, plafonom i zidovima od aluminijumskih kondenzatora u kućištu.Kondenzatori su prenosili električnu struju kroz pod, plafon i zidove, što je stvaralo magnetno polje koje je kružilo u prostoriji. Uređaji opremljeni malim prijemnicima zavojnica tada su mogli da napajaju ovo magnetno polje.

Istraživači su napunili telefon i upalili svetlo i ventilator u prostoriji u isto vreme – i to sve bez žica.Vodeći autor studije Takuja Sasatani rekao je da je tim otkrio da je bežični prenos energije najmanje 50 odsto efikasan u većini prostorije.Ovaj nedostatak postigli su generisanjem drugog magnetnog polja dizajniranog da popuni „mrtve zoneprve.„Dva polja generisana unutar volumena međusobno se kompenzuju, rekao je on.

I još ima prostora da se napreduje. Trenutni dizajn najbolje funkcioniše kada je zavojnica prijemnika dobro usmerena u odnosu na magnetno polje.Ako odete 90 stepeni od najbolje orijentacije, nećete dobiti nikakvu energiju. To je slaba tačka sadašnjeg sistema. Možda bismo u budućnosti mogli da napravimo polja koja idu i u različitim pravcima, rekao je dr Sasatani. On je naveo da bi prve primene tehnologije mogle biti male, poput kutija za bežično punjenje ili ormara, ili bi se mogla koristiti za napajanje sićušnih uređaja koji ne zahtevaju mnogo energije.

Stručnjak za zdravlje i uticaj elektromagnetnog polja Rodni Kroft sa Univerzitetu Volongong naveo je da je potrebno „više od kratkog modela koje je sproveden u tom radupiše ABC net. „Zbog složenosti polja, biće potrebno mnogo temeljitije ispitivanje kako bi se osiguralo da su izloženosti (zračenju) zaista u skladu sa međunarodnim standardima, rekao je on.„Ništa ne ukazuje na to da će izloženost biti iznad dozvoljenog, ali očigledno moramo da se uverimo pre nego što budemo sigurni.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

4 komentara

  • Ooou,kakav uvod.Neverovatno pogrešan opis onoga što je Tesla URADIO.Pod URDIO mislim da je njegov sistem proradio i postoje pisani dokumenti o tome.Glavni eksperiment se desio u laboratoriji na Kolorada Springsu gde je uspeo da proizvede varnicu dužine preko 30 m.Ono što je bitno napomenuti sam uređaj nije mogao da proizvede varnicu veću od 1 m ali uređaj je koristio povretni signal koji se odbijao od antipoda planete i sa svakim sledećim sabiranjem i slanjem energija je bila sve veća.Zašto 30 m ?Po Tesli mogao je proizvesti i veću ali je generator u elektrani iz koje se snabdevao crkao zbog opterećenja.Tesla nije slao elektromagnetne talase između jonosfere i zemlje a onaj ko je ovo pisao očigledno nije shvatio suštinu rada,pa je zbog toga doneo i pogrešan zaključak.Tesla je ovim eksperimentom pokazao mogućnost slanja veće količine energije bežično po celoj planeti kao i povratak te iste energije od suprotne strane planete gotovo zanemarenim gubicima.Što se tiče opasnosti po zdravlje naravno da postoji.Vi imate pojavu skin efekta na visokonaponskim dalekovodima izuzetno niske frekvencije.Skin efekat je karakterističan za zračenja visoke frekvencije pa je i propagacija signala veća.Ako se to javlja na nižim frekvencijamo poput visokonaponskih dalekovoda onda postoji i veća propagacija ovog elektromagnetnog polja.Ovako polje lakše prodire u organizam izazivajući pojavu veće količine slobodnih radikala ili OH + jona.Zbog toga u ovim područjima je moguće oboleti od raka ili leukemije.

  • Ja sam proučavao konkretna dokumenta koja su javno objavljena ,patenti,objavljeni eksperimenti,itd.Neke eksperimente sam i sam reprodukovao ali na dosta nižem nivou.

  • Zadivljujuće i zaprepašćujuće usti mah s kolikom prilježnošću stranci proučavaju i otkrivaju Nikolu Teslu, a Srbi kojima su puna usta wegovog imena i prezimena NE. I to počev od SANU, svih univerziteta, Mnistarstva za prosvetu i nauku i tako redom. Možda bi neko umeo da mi odgovori.

Ostavite komentar