MEĐU IZMEĐU

KORNJAČA KOJA SVETLI

221 pregleda

Pomorski biologičari otkrili su oko Solomonskih ostrva vrstu kornjače koja svetli u mraku i ima neobičnu sposobnost biofluorescencije, odnosno emitovanja svetla u različitim bojama, kao što su zelena i crvena.

 Bioflourescencija se proučava tek desetak godina, a otkriće kornjače sa kljunom jastreba kod Solomonskih ostrva je prvo takve vrste, prenosi „Solomon tajms”. Tim biologa ne zna sa sigurnošću zašto kornjače poseduju ovu jedinstvenu sposobnost, ali se zna da je druge vrste koriste da bi komunicirale između sebe ili da bi se kamuflirale.

Pomorski biolog Aleksander Gaos kaže da korali često imaju biofluorescenciju, tako da je moguće da i kornjače imaju ovu crtu kako bi se uklopile u okolinu. Naredni korak u razumevanju drugih njihovih sposobnosti biće da biolozi prouče oči kornjača koje svetle u mraku, kako bi utvrdili da li one zapravo vide fluorescentne boje koje emituju.

Tim biologa će proučiti i hemijsku reakciju u kornjačama, da bi ustanovio šta uzrokuje fluorescenciju. Naučnici na Filipinima se nadaju da će pronaći još primeraka iste biofluorescentne kornjače u svojim vodama. Ovo jedinstveno otkriće lako bi moglo da vodi do ogromnih otkrića i kod drugih životinjama koje imaju nepoznate sposobnosti.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar