MEĐU IZMEĐU

KORONA BEŽI KROZ PROZOR

319 pregleda

Fini oblak sitnih čestica, poznatih kao aerosoli, u vazduhu može ostati više sati, a u tom vam slučaju može pomoći jednostavno posezanje za prozorskom kvakom.

Dok se milijarde troše na istraživanje cepiva protiv kovida-19, stručnjaci kažu da ima nešto što bi vam moglo pomoći da izbegnete virus, a ne košta ništa – otvorite prozor.Sve je više dokaza koji upućuju na to da vazduh koji kruži zatvorenim prostorom pridonosi širenju čestica koje uzrokuju infekciju. Taj fini oblak sitnih čestica, poznatih kao aerosoli, u vazduhu može ostati više sati, a u tom vam slučaju može pomoći jednostavno posezanje za prozorskom kvakom.

Epidemiolog Antoan Flaol uporedio je to s pušenjem. „Šta ćete učiniti kad je soba zadimljena? Otvoriti prozor da dim izađe iz prostorije”, rekao je. Isto je s tim nevidljivim viralnim oblacima.”Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je u svoje preporuke o borbi protiv širenja koronavirusa uvrstio i deo o zatvorenim prostorima.Izbegavajte zatvorene prostore i osigurajte njihovu ispravnu ventilaciju uvođenjem što je više moguće svežeg vazduha”, piše na njihovim internetskim stranicama. Premda se koronavirus dominantno prenosi kapljičnim putem, CDC je aerosole službeno uključio među načine prenosa virusa.

Stručnjaci u mnogim zemljama već mesecima zagovaraju uvođenje rigoroznijih mera za suzbijanje pretnje aerosolima, koji u početku pandemije jedva da su bili spominjani u javnozdravstvenim smernicama. Nemačka je jedna od zemalja koja stanovništvu službeno preporučuje da otvaraju prozore i provetravaju prostorije.Kancelarka Angela Merkel prošlog meseca je rekla da provetravanje može biti jedna od najjeftinijih i najdelotvornijih mera za suzbijanje širenja pandemije”.Nemački lekar Bernhard Junge-Hulsing ljudima savetuje da prozore drže otvorenim, čak i kad temperature padnu:Uvek možete obući pulover ako vam je hladno”.

Koliko je provetravanja potrebno da se rastera aerosol?Mnogo. Mi preporučujemo potpunu recirkulaciju vazduha u prostoriji najmanje šest puta na sat”, rekao je Flaol, direktor Instituta globalnog zdravlja na Ženevskom univerzitetu. Šest puta na sat je ono što imate u vagonima superbrzih vozova ili u avionu, gde je kvalitet vazduha vrlo dobar. No u većini zatvorenih prostora nemamo takvu ventilaciju.”Otvoreni prozori, naravno, nisu jedina mera.Ograničite broj ljudi koji borave u istoj prostoriji, ne ostajte onde predugo, nosite masku sve vreme, redovno perite ruke i pokušajte da ne govorite ili vičete previše”, ističe Antoan Flaol.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar