MEĐU IZMEĐU

KORONA: DVA „CE” NE POMAŽE

198 pregleda

Vitamin S (ce) i cink nisu od koristi pacijentima sa koronavirusom, saopštio je tim klinike u Klivlendu.Njihovo istraživanje je prva velika randomizirana studija koja se bavi popularnim suplementima, datim pod medicinskim nadzorom, i otkrila je da čak i velike doze ne pomažu pacijentima da se oporave od kovida-19, piše CNN.Tim zdravstvenog sistema klinike Klivlend nasumično je odredio 214 pacijenata da uzimaju različite doze askorbinske kiseline, poznate kao vitamin C (ce) i cinka, između aprila i oktobra prošle godine.

„U ovom randomizovanom kliničkom ispitivanju ambulantnih pacijenata kojima je dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2, lečenje visokim dozama cink glukonata, askorbinske kiseline ili kombinacije dva dodatka nije značajno smanjilo trajanje simptoma u poređenju sa standardnom negom, napisao je tim u časopisu JAMAS Network Open.„Većina potrošača askorbinske kiseline (vitamina C) i cinka uzima znatno niže doze ovih dodataka, pa pokazivanje da čak i velike doze askorbinske kiseline i cinka nisu imale koristi ukazuje na očigledan nedostatak efikasnosti, napisali su dr Milind Desai sa klinike u Klivlendu i kolege.

„Pored toga, davanje suplemenata s nedokazanom korist imože biti štetno zbog neželjenih efekata. Pokazano je da cink u velikim dozama izaziva metalni ukus, suva usta i gastrointestinalnu netoleranciju. Askorbinska kiselina može da prouzrokuje gastrointestinalnu netoleranciju, a u sadašnjoj studiji značajno veći procenat pacijenata u podskupinama askorbinske kiseline prijavio je neželjene efekte, uključujući mučninu, dijareju i grčeve u stomaku.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar