PANDORINA KUTIJA

KORONA+GLJIVICA=SMRT

543 pregleda

Sve više zdravstveno ugroženih pacijenata u Indiji, uključujući one s kovidom-19, dobija retku infekciju, takozvanu crnu gljivicu, bolest koja napada mozak i pluća.

Ne radi se o nekom egzotičnom oboljenju, odnosno gljivici specifičnoj za Indiju, već o mukormikozi – rasprostranjenoj gljivičnoj infekciji koja najčešće pogađa imunokompromitovane osobe, one s loše kontrolisanim dijabetesom ili one koji primaju određene lekove.Ovu infekciju uzrokuju različite vrste gljivica, uključujući Rhizopus, Rhizomucor, Absidiju i Basidiobolus, navodi MSD, a prisutna je u celom svetu. Najlakše se njome zarazi u bolnicama, kada gljivice ostanu na posteljini ili putuju kroz ventilacione uređaje.

Indijski lekari su početkom maja primetili porast slučajeva mukormikoze. U proteklih nekoliko sedmica zabeležene su hiljade takvih oboljenja širom zemlje. Zbog crne gljivice hospitalizirano je više stotina ljudi, a umrlo je najmanje njih 90, piše CNN.Mukormikoza je veoma ozbiljna bolest, ima visoku smrtnost i za njeno lečenje treba mnogo lekova, čak hirurški zahvat”, kazao je Piter Kolinjon, član odbora Svetske zdravstvene organizacije (WHO) koji se bavi zaraznim bolestima i rezistencijom na antibiotike.

Gljivice uđu u sinuse

Gljivice koje uzrokuju to oboljenje nalaze se svuda oko nas, na tlu i u biljkama. Obično prebijaju u vlažnome okruženju, poput komposta ili đubriva. Ne radi se o zaraznoj bolesti u smislu da se ne prenosi direktno s osobe na osobu.Radi se o porodici gljivica koja može ući u sinuse i šupljine u glavi. A kada ih vaš imunološki sistem ne može držati pod kontrolom, napadaju mozak, nakon čega stvar postaje ozbiljna”, dodao je Kolinjon.

Mi, inače, udišemo njihove spore, no obično ovo rešava naš odbrambeni sistem.. Do ozbiljne infekcije može doći kod onih s oboljenjima poput dijabetesa ili leukemije, koji imaju oslabljeni imunitet, ili onih koji uzimaju lekove poput steroida,

Simptomi bolesti

„Rinocerebralne infekcije su obično teške, a često i fatalne. Nekrotične lezije se pojavljuju na sluznici nosa, a ponekad na nepcu. Prodor hifa (končasta struktura gljivice) u krvne sudove vodi do progresivne nekroze tkiva, koja može zahvatiti nosni septum, nepce i kosti koje okružuju orbitu ili sinuse. Progresivno širenje nekroze u mozak može izazvati znake tromboze kavernoznog sinusa, konvulzije, afaziju ili hemiplegiju”, piše MSD.

Simptomi uključuju bol i crvenilo oko očiju i nosa, vrućicu, glavobolju, kašalj, povraćanje s krvlju, crni i krvavi iscedak iz nosa, bol na jednoj strani lica i u sinusima, obojenje nosa crnom bojom, crne lezije u usnoj šupljini, bolove u zubima i bolan i zamagljen vid.

Smrtnost veća od 50%?

„Jedan od načina na koji se mukormikoza širi telom jeste invazija krvnih sudova” rekao je lekar Hemant Taker iz bolnice Breach Candyu Mumbaiju.Pri tome kompromituje cirkulaciju kod nekih organa i dolazi do nekroze ili odumiranja tkiva, koje zatim postaje crno. Po tome je bolest i dobila naziv – crna gljivica. U ozbiljnim slučajevima infekcija dolazi do mozga, potencijalno uzrokujući gubitak vida ili vidljive rupe na licu. Ako se ne kontroliše, ne leči, stopa smrtnosti može biti od 20 do 50 odsto.

Piter Kolinjon navodi da je mukormikozu jako skupo i teško lečiti i da je stopa smrtnosti veća od 50 posto. Prema istraživanju iz 2005. godine, u kojem se pratilo 929 slučajeva te bolesti, prosečna stopa smrtnosti bila je 54% i zavisila je od vrste gljivice i delu tela koji je zahvaćen. Na primer, mukormikoza je manje smrtonosna ako zahvati sinuse, a više ako se proširi na pluća.

Ostaju bez čeljusti

Pacijenti s mukormikozom dobijaju antifugalne lekove, koji se često daju intravenozno i mogu biti prilično toksični. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da se za liječenje obog oboljenja često koristi amfotericin B, koji spada u sistemske antimikotike. Obično je nužno hirurško uklanjanje nekrotičnog tkiva.Skoro uvek je potrebna operacija da bi se očistio izvor gljivične infekcije – koji su obično u sinusima i stražnjem delu grla. Moramo doći do tog mesta i hirurški ukloniti sav gljivični materijal. Operacija se ponekad odvija na vrlo osetljivom području, poput dela mozga”, naveo je Piter Kolinjon.


Piter Kolinjon (
ANU)

Indijsko Ministarstvo zdravstva navodi da pacijenti s mukormikozom ponekad ostanu bez gornje čeljusti ili oka.Bavia Redi, iz indijske države Telangana, ispričala je da je njenom ocu 26. aprila dijagnostifikovana crna gljivica, baš kad se počeo oporavljati od kovida-19.Kada mu je počelo biti bolje, odjednom mu je nateklo lice. Kako se otoko nije smanjio, lekari su rekli da treba da dobije inkekciju”, kazala je Redi i dodala da bolnica nije imala zalihe amfotericinoma B i da je morala slati zahtev državnom ministarstvu da bi nabavila lek.

Koronavirus i crna

S obzirom na to da kovid-19 ugrožava imunološki sistem, može doći do pojave mukormikoze.Kada zaraženi kovidom završe na intenzivnom odeljenju, dajemo im mnogo steroida jer oni pomažu pri lečenju upala. Nažalost, steroidi suzbijaju imunološki sistem, što znači da je ugrožena telesna sposobnost borbe protiv normalnih infekcija, poput gljivica”, objasnio je Kolinjon.

S obzirom na to da su slučajevi mukormikoze otkriveni u Delhiju, Maharaštri i Gudžaratu, stručnjaci indijske radne grupe za kovid-19 su nedavno izdali smernice za sprečavanje te infekcije.Pozvali su građane da za vreme radova na zemlji ili baratanja đubrivom nose cipele, dugačke pantalone, košulje s dugim rukavima i rukavice i zamolili su ih da održavaju higijrnu higijenu i da paze na dijabetes (ako ga imaju). Medicinskim delatnicima su poručili da što je pre moguće prekinu davanje lekova za suzbijanje imuniteta, poput steroida.

Iako je u Indiji zabeležen porast slučajeva mukormikoze, stručnjaci navode da nema većih žarišta.Obično beležimo jedan slučaj svakih nekoliko meseci, i to kod dijabetičara koji se ne paze ili pacijenata sa oslabljenim imunitetom. No, u poslednje dve-tri sedmice videli smo gotovo 25 do 30 takvih slučajeva”, kazao je prije desetak dana oftalmolog Parikšit Gogate iz klinike Ruby Hallu indijskom gradu Puneu, a prenosi The Indian Express.

„Na odeljenjima intenzivne nege, gde zaraženi pacijenti primaju kiseonik, ima ovlaživača vazduha, što može povećati izloženost vlazi, a time i gljivičnim infekcijama”, saopštilo je indijsko Ministarstvo zdravstva i dodalo da to ne znači će svaki pacijent s kovidom dobiti mukormikozu jer je ona najviše javlja kod onih koji imaju dijabetes.

U nekim područjima u Indiji, prema službenim podacima, čak 12 do 18 odsto odrasle populacije ima šećernu bolest; što je posebno izraženo u urbanim područjima.

U drugim zemljama

Mada je ovo oboljenje rasprostranjeno širom sveta, ipak je poprilično retko. Prema CDC-ju, na području Zaliva San Francisco je između 1992. i 1993. godišnja stopa mukormikoze iznosila 1,7 slučajeva na milion ljudi.Međutim, izgleda da je crna gljivica mnogo češća u Indiji. Prema studiji Epidemiology of Mucormycosis in India, objavljenoj u oktobru u časopisu Microorganisms, mukormikoza je 70 puta češća u Indiji nego drugde u svetu. Naučnici u istraživanju navode da za to postoji više razloga – u Indiji su veća stopa nedijagnostifikovanog i nepraćenog dijabetesa” i nizak nivo redovnih zdravstvenih pregleda.

Dodatno, stopa smrtnosti od mukormikoze veća je u Indiji zbog kašnjenja u potrazi za liječničkom pomoći i dijagnostifikovanja bolesti”, ali i klime.Ova gljivica može da raste na onoj strani hleba koja je izložena strujanju vazduha. Može se pojaviti bilo gde, ali je posebno aktivna u tropskim zemljama s vlažnom klimom”, kazao je Taker.

U Indiji je do sada zabeleženo više od 3.200 slučajeva crnih gljivica u pet država. Najviše infekcija ima u Maharaštri, s više od 2.000 oboljenja, 800 hospitalizacija i najmanje 90 smrtnih slučajeva.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar