МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА И ГРИП БЕЗ СУДАРА

Depositphotos/HayDmitriy

Радмило Петровић не искључује природно гашење вируса, али упозорава да ће тај процес трајати много дуго. Иако је и трагање за вакцином убрзано, поручује да ни она не може све да заврши као чаробни штапић.

Епидемиолог у пензији Радмило Петровић је рекао за РТС да не верује да ће доћи до судара вируса грипа и новог коронавируса и за то је навео неколико разлога. Петровић је рекао да је грип прошле сезное био нешто јачег интензитета, а да се повећана активност тог вируса јавља једном у десетак година. Због тога, сматра, следећих година ситуација би требало да буде нешто блажа.

„Вакцина мора да се систематски примењује у дугом временском периоду, да би се повећао проценат особа са антителима”.

Kао други разлог, Радмило Петровић истиче то што је вирус грипа осетљивији на мере које се се спроводе против коронавируса.Ако спроводимо мере, носимо маске и држимо одстојање, грип нема шансе да се прошири”, рекао је Петровић, али је упозорио да вакцинација и даље мора да се обавља у ризичним категоријама становништва и да се и даље одржава имунитет против грипа, јер је он краткотрајан.


Проф. др Радмило Петровић

Говорећи о вакцини против грипа, Петровић је рекао да би вакцину требало да приме сви који су осетљиви на респираторне инфекције, који су имали ранију епизоду инфекције респираторног тракта, кардиоваскуларни болесници, особе са хроничним или метаболичким поремећајима и сви старији од 65 година. На питање колико ће још коронавирус бити присутан, рекао је да је то тешко рећи.Ја бих волео да знам, али не знам. Овај вирус је мало атипичан. Ми њега недовољно познајемо, тек шест или седам месеци”, рекао је Петровић и додао да се тек стичу светска искуства и да се сваки дан открива нешто ново.

Kаже да је коронавирус агресивнији у спољашњој средини од вируса грипа и да за разлику од грипа који улази само у респираторни тракт, корона улази у крвоток и долази у све органе и ткива. Подсетио је и да се очекивало да први налет буде најјачи, али да се догодило да је други пик првог таласа био гори него први.Вакцина мора да се систематски примењује у дугом временском периоду, да би се повећао проценат особа са антителима”, навео је. Додао је и да би вакцину требало примити без обзра чија је, јер је и то безбедније неко инфекција коронавирусом.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар