МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА ИХ ЗАОБИЛАЗИ

Shutterstock

Shutterstock

Истраживачи трагају широм света за људима који би могли да буду отпорни на вирус SARS-CoV-2 који проузрокује ковид-19. У генима неких особа могао би да буде кључ за лечење ове болести. Руководилац групе истраживача, имунолог Евангелос Андреакос, рекао је да се клиничка слика значајно разликује код оболелих од ковида, при чему неке особе имају само асимптоматску инфекцију док другима живот буде угрожен.

„Наше разумевање патофизиологије ковида који прети животима значајно је напредовало од децембра 2019. кад је болест тек описана, али још увек знамо веома мало о људској генетској и имунолошкој основи урођене резистенције на SARS-CoV-2”, навео је Андреакос. Иако још нема довољно информација о урођеној резистенције на вирус, истраживачи наводе да то не значи да она не постоји. Истичу да се понекад заразе сви чланови породице, осим једног.

Раније је објављено и да особе са одређеном крвном групом имају мању шансу од развоја тешког облика ковида. Реч је о појединцима који имају нулту крвну групу. Друге студије су се бавиле протеинима, попут рецептора ACE2 или TMEM41B. Чини се да су ти протеини нужни да би коронавирус ушао или се умножио у ћелији, преноси Сциенце алерт. Истраживачи желе да пронађу појединце који су природно отпорни на SARS-CoV-2 и имају неке идеје како би се то могло постићи.

„Прво се усрдсређујемо на неинфициране контакте у породицама у којима су особе са симптоматском инфекцијом. Након тога треба разматрати појединце изложене индексном случају без личне заштитне опреме, најмање сат времена дневно током првих три до пет дана док трају симптоми у индексном случају”, наводе истраживачи. То би се затим проверило са негативним PCR тестовима и негативним крвним налазима четири недеље након излагања, при чему би се посебно усредсредили на Т- ћелије да би се утврдило да ли се особа заразила. Истраживачи су до сада пронашли 400 испитаника који испуњавају критеријуме, али их траже и даље.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар