MEĐU IZMEĐU

KORONA MANIPULATOR

208 pregleda

U novom broju naučnog časopisa Nature Structural and Molecular Biology, naučnici sa Saveznog tehnološkog instituta ETH u Cirihu i sa Univerziteta u Bernu objavili su rad u kojem se otkriva mehanizam pomoću kojeg koronavirus manipulira ljudskim stanicama kako bi osigurao svoje repliciranje.

Ovaj naučni rad pomoći će u razvoju lijekova i vakcina protiv koronavirusa. Glavni naučnik ovog istraživanja je hrvatski molekularni biolog Nenad Ban. Prema pisanju Večernjeg lista, reč je o procesu nalik na gusarsko otimanje broda u kojem virus preuzima kontrolu nad zaraženom ćelijom jer svaki virus zavisi odnjenih resursa i molekularne mašineriji da bi se razmnožavao.Ovde se, kako je objasnio Ban, otkriva mehanizam koji koronavirus koristi kako bi postigao stvaranje svojih proteina umesto ćelijskih, što ne samo da poboljšava stvaranje novih virusa, već i smanjuje imuni odgovor protiv infekcije koronavirusom.Pre naših otkrića i sličnih otkrića tima naučnika u Nemačkoj nije se znalo kako virus preotme ćelijske kapacitete u svoju korist. Ovi rezultati ključno pridonose razumevanju životnog ciklusa virusa SARS-CoV-2 i njegove interakcije s našim ćelijama za infekcije”, govori Ban.

U radu se govori šta se dešava u stanici nakon ulaska virusa.Virus zavisi od bioloških procesa u ćelijama da bi se reprodukovao. Jednom kad uđe u ćelije, po uputstvima njegovog genetičkog materijala počne da sintetizuje nove viruse koji izađu iz te ćelije i inficiraju nove uzrokujući simptome bolesti. No, ćelije imaju vlastiti odbrambeni sistem kojim se bore protiv takve invazije virusa, to je takozvani prvi nivo odbrane koji se događa u prvim minutima nakon infekcije, pre nego što se mogu razviti antitijela”, kazao je Ban.

Zbog toga virus, nastavlja, čim uđe u stanicu, mora sprečiti ćeliju da proizvede obrambene molekule, ali istovremeno i da je iskoristi da bi se reprodukovao.Upravo to je svrha prvog proteina koji virus sintetizuje. Mi smo otkrili kako se taj protein veže na ribozom da bi inhibirao sintezu proteina u ćeliji koja se pokušava boriti protiv virusa”, opisuje Ban koji ističe da, kao što je slučaj sa svim aktivnostima što se tiče razvoja novih lekova za kovid-19, ne može se očekivati da će se nova saznanja moći brzo primeniti.

Njihovo otkriće, ističe, ima dve potencijalno korisne primene.Prvo, mi sada znamo kako pripremiti virus koji bi bio manje infektivan tako da promenimo karakteristike virusnog proteina broj 1, dakle taj oslabljeni virus bi se mogao koristiti kao vakcina jer ne bi bio sposoban uzrokovati ozbiljne simptome kovida-19. Naši rezultati su, takođe, korisni jer se na osnovu njih mogu razvijati nova jedinjenja koja će sprečiti virusni protein broj 1 da se veže na ribozom. Takav lek ne bi sam po sebi zaustavio virus, ali bi omogućio da se naše ćelije uspešno bore protiv virusne infekcije”, kazao je Ban.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar