PANDORINA KUTIJA

KORONA MENJA LJUDSKU KRV

329 pregleda

Zašto takozvana dugotrajna korona (long covid) traje toliko dugo, odnosno zašto neki koji su preboleli zarazu koronavirusom mesecima nakon infekcije još imaju neke simptome oboljenja?

Prema najnovijem istraživanju, dugotrajna korona mogla bi biti posledica toga što virus uzrokuje značajne promene u krvnim ćelijama koje se mogu videti i nekoliko meseci posle početne dijagnoze.

Rezultati su pokazali da se crvene krvne ćelije (eritrociti) obolelih od korone dosta razlikuju od onih kod zdravih ispitanika i da pokazuju znake nefleksibilnosti fizičke strukture, što bi moglo uticati na njihovu sposobnost isporuke kiseonika.

„Uspeli smo da otkrijemo jasne i dugotrajne promene na ćelijama; i tokom akutne infekcije, ali i nakon što je ona bila gotova”, rekao je biofizičar Johen Guk iz Instituta Maks Plank u Nemačkoj.Guk i njegovi kolege su krv ispitanika koristeći sofisticirani sistem RT-DC koji može analizirati stotine krvnih ćelija u sekundi da bi videli postoje li kod ispitanika neke neobične promene u veličini i strukturi krvnih ćelija, piše Science Alert.

Najveće s teškim simptomima

Analizirali su krv 55 osoba: 17 pacijenata s teškim simptomima korone (od kojih je polovina kasnije nažalost umrla), 14 pacijenata koji su preboleli zarazu koronavirusom i 24 dobrovoljca koja nisu bila zaražena kovidom-19. Pritom je kroz RT-DC sistem propušteno preko 4 milijuna krvnih ćelija.Rezultati su pokazali da se crvene krvne ćelije (eritrociti) obolelih od korone dosta razlikuju od onih kod zdravih ispitanika i da pokazuju znake nefleksibilnosti fizičke strukture, što bi moglo uticati na njihovu sposobnost isporuke kiseonika.

„Fizička svojstva eritrocita presudna su za mikrocirkulacioni protok i kao takve, ove promene mogu oslabiti cirkulaciju i pospešiti hipoksemiju”, objasnili su naučnici.Ovaj sindrom bi se mogao zadržati kod pacijenata s dugotrajnom koronom i posle završetka aktivne infekcije. Kod onih koji su preboleli koronu, a nemaju simptome bolesti, promene fenotipa nisu bile toliko izražene, ali su i dalje bile prisutne”, dodali su.

Promene na belim zrncima

Suprotno tome, limfociti (bele krvne ćelije) kod onih s teškim simptomima kovida-19 bili su manje fleksibilni, dok su monociti (takođe bele krvne ćelije) bili znatno veći nego u ćelijama kontrolne grupe. Neutrofili, još jedna vrsta belih krvnih ćelija, kod obolelih od koronavirusa imali su brojne promene i više deformacija.

Zanimljivo je da neutrofili imaju jako kratak životni vek, koji traje samo jedan dan, ali da se promene kod neutrofila kod bolesnika s kovidom-19 i dalje mogu videti mesecima nakon infekcije; što pokazuje da bi zaraza koronavirusom mogla imati trajni uticaj na imunološki sistem.Iako su se neke od tih promena vratile do normalnih vrednosti posle

hospitalizacije, druge su potrajale mesecima nakon otpusta iz bolnice, što je dokaz dugoročnog uticaja kovida-19 na naš organizam”, navode naučnici.

„Perzistentne promene eritrocita i neutrofila mogle bi se povezati s dugotrajnim simptomima kovida-19 kod pacijenata, od kojih je 70 posto imalo hroničnu glavobolju ili neurološke simptome, 54 posto poremećaje koncentracije i 62 posto probleme s cirkulacijom i tahikardijom. Pretpostavljamo da bi trajne promene fizičkih fenotipa krvnih ćelija mogle pridoneti dugotrajnom oštećenju cirkulacije i isporuci kiseonika, a što je povezano s koronom”, dodaju stručnjaci.

Istraživanje pod naslovom Physical phenotype of blood cells is altered in COVID-19objavljeno je u časopisu Biophysical Journal

.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar