MEĐU IZMEĐU

KORONA NAPADA MOZAK

297 pregleda

Može ga oštetiti mozak, a da ga ne zarazi.

Koronavirus ne mora neposredno prodreti u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija koju prenosi britanska novinska agencija Rojters. Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od koronavirusne bolesti kovid-19, fokusirajući se na tkivo oblasti za koje se veruje da su vrlo podložne prodoru virusa.

Radi se o bulbus-u olfactorius-u, koji kontroliše čulo mirisa, i moždanom stablu, koje kontroliše disanje i rad srca.Kod 14 pacijenata jedno ili oba područja imala su oštećene krvne sudove, jedne začepljene, a druge koji su propuštali. Mesta propuštanja bila su okružena upalno promenjenim tkivom, što je rezultat imunog odgovora organizma.Naučnici nisu pronašli dokaze o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.

„Bili smo sasvim iznenađeni”, kazao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.Oštećenja koje je uočio njegov tim obično su bila povezana moždanim udarima i upalnim bolestima živčanog sistema, dodao je.Naši rezultati za sada ukazuju da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak”, kaže dr Nat.Planiramo da proučimo kako kovid-19 oštećuje krvne sudoveu mozgu i proizvodi li to neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata.”

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar