MEĐU IZMEĐU

KORONA RAZLIKUJE RASE

280 pregleda

Kod pacijenata zaraženih virusom korona iz različitih etničkih grupa razlikuje se tok bolesti, zaključak je istraživanja iz Londonskog univerziteta kraljice Meri i fonda Barts Health NHS Trust.

Rezultati istraživanja objavljeni su na portalu BMJ open. Analizirani su podaci 1.737 pacijenata starijih od 16 godina sa potvrđenim kovidom 19. Svi oni su hospitalizovani u pet bolnica u periodu od 1. januara do 1. maja 2020. godine.Pacijenata, koji su rodom iz Azije, bilo je 538 (31 odsto), zatim 340 Afroamerikanaca (20 odsto) i 707 belaca (40 odsto). Do 30. dana ukupno je preminulo 511 pacijenata, što je 29 odsto od ukupnog broja. Kako je navedeno, pacijenti iz etničkih manjina su bili mlađi. Pored toga, u poređenju sa belcima – Azijati su 1,54 puta češće, a Afroamerikanci 1,8 puta češće dospevali na odeljenje za intenzivnu negu i bili priključeni na respirator.

Verovatnoća smrtnog ishoda kod osoba azijskog porekla bila je 1,49 puta veća nego kod pacijenata svetle puti, a kod Afroamerikaca 1,3 puta veća. Rizik priključivanja na respirator ili dospevanja na odeljenja za intenzivnu negu je kod Azijata i afroameričkih pacijenata bio 50-80 odsto veći u poređenju sa pacijentima svetle puti istog uzrasta.

Specijalista za reanimatologiju i anesteziologiju Jize Van je objasnio da istraživanje pokazuje nesrazmerni uticaj virusa korona na predstavnike različitih etničkih grupa. Istovremeno, naučnici su naglasili da je u istraživanju uključen veliki broj pacijenata, ali da nisu mogli da sprovedu detaljniju podelu prema etničkoj pripadnosti.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar