MEĐU IZMEĐU

KORONA SA PSA NA ČOVEKA

133 pregleda

Nova vrsta virusa korona, koji je najverovatnije prešao sa pasa na ljude, otkrivena je u Maleziji, tvrde naučnici.

U novoj naučnoj studiji, nedavno objavljenoj u časopisu Clinical Infectious Diseases, navodi se da je nova vrsta virusa korona otkrivena u uzorku dečaka iz Malezije koji je imao upalu pluća 2018. godine. Ukoliko se ovaj nalaz potvrdi, to bi bio osmi virus korona koji se prenosi na ljude, a prvi takav koji je prenet sa pasapiše Live Scince.

U studiji se navodi da još nije potpuno dokazano da je taj virus korona bio uzrok upale pluća. Iako je dečak bio pozitivan na virus korone, kod njega je izolovan i rinovirus, koji izaziva običnu prehladu kod ljudi. Još nije sigurno ni da li taj virus korona, koji je na neki način prešao sa psa na dečaka, može da se prenosi među ljudima.Naučnici, ipak, upozoravaju na opasnost od životinjskih virusa korona, koji su se pokazali i u aktuelnoj pandemiji, budući da se veruje da je SARS- CoV-2 virus životinjskog porekla.

„Izgleda da se virusi korona sa životinja češće prenose na ljude nego što smo mislili, budući da testovi uglavnom otkrivaju humane viruse korona”, rekao  je dr Gregori Grej sa Djuk univerziteta, vođa tima koji je otkrio novi slučaj iz Malezije.

Naučnici su do ovog otkrića došli tragajući za dijagnostičkim testom koji može da otkrije više vrsta virusa korona. Da bi ga ispitali, analizirali su 301 uzorak iz 2017. i 2018. godine koji su uzeti pacijentima sa upalom pluća u gradu Saravaku u Maleziji.Otkrili su da je osam testova bilo pozitivno na pseći virus korona, a to ih je toliko iznenadilo da su mislili da je u pitanju greška.Zbog toga su ponovo testirali tih osam uzoraka, koristeći drugu metodu – uzgoj virusa u psećim ćelijama. Kod jednog od osam uzoraka, virus je počeo da se umnožava u psećim ćelijama i naučnici su uspeli da ga izoluju i sekvenciraju mu genom.

Tako je potvrđeno da se radi o novom psećem virusu korona koji je nazvan CCoV-HuPn-2018. Taj virus sadrži i genetski materijal mačijeg i svinjskog virusa korona, što je fenomen poznat kao rekombinacija i uobičajen je kod psećih virusa korona, a on može da zarazi i mačke i svinje.

Novi virus korona, takođe, ima mutacije koje do sada nisu viđene ni kod jednog psećeg virusa korona, ali jesu kod virusa SARS- CoV-2 i SARS- CoV-1, i odnose se na strukturalni protein poznat kao N protein.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar