MEĐU IZMEĐU

KORONA SA SVINJA NA LJUDE

357 pregleda

Novi koronavirus pronađen kod svinja: Pokazuje potencijal širenja na ljude.

Novo istraživanje sa Univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da bi soj koronavirusa koji je nedavno alarmirao svinjsku industriju mogao imati potencijal da se proširi i na ljude.Laboratorijski testovi Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu pokazuju da se novi virus SADS-CoVmože umnožavati u ljudskim plućnim ćelijama, ćelijama disajnih puteva i ćelijama creva.To sugeriše da ovaj koronavirus može uticati i na ljude – čak i ako do danas nisu poznati slučajevi. Stoga istraživači traže intenzivno praćenje ovog novog virusa.

Potencijalna pretnja virusa za ljude prikazana je u laboratorijskim testovima u Čapel Hilu, pokazujući da se SADS-CoV efikasno replicira u ljudskim disajnim putevima i crevnim ćelijama. Nalazi su objavljeni 12. oktobra.

Soj koronavirusa, poznat kao koronavirus sindroma svinjske akutne dijareje (SADS-CoV), nastao je od slepih miševa i zarazio je stada svinja širom Kine od kada je prvi put otkriven 2016. godine. U Kini je poslednjih godina bilo nekoliko epidemija bolesti uzrokovanih sindromom akutne dijareje svinja koronavirusa (SADS-CoV). Potencijalna pretnja virusa za ljude prikazana je u laboratorijskim testovima u Čapel Hilu, pokazujući da se SADS-CoV efikasno replicira u ljudskim disajnim putevima i crevnim ćelijama. Nalazi su objavljeni 12. oktobra. Iako se nalazi u istoj porodici virusa kao i betakoronavirus SARS-CoV-2, koji uzrokuje respiratornu bolest kovid-19 kod ljudi, SADS-CoVje alfakoronavirus koji izaziva gastrointestinalne bolesti svinja. Virus uzrokuje ozbiljnu dijareju i povraćanje, a posebno je smrtonosan za mladunce. SADS-CoV se takođe razlikuje od dva alfakoronavirusa prehlade kod ljudi. Iako do danas nije poznato da SADS-CoV utiče na ljude, pandemija kovid 19 služi kao moćan podsetnik da mnogi sojevi koronavirusa, pronađeni na životinjama imaju potencijal da zaraze i ljude – efekat poznat kao prelivanje.

Unakrsni zaštitni imunitet stada često sprečava ljude da se zaraze mnogim koronavirusima koji se nalaze u životinjama. Međutim, rezultati ispitivanja koje su sproveli Kejtlin Edvards, specijalista za istraživanje i magistar javnog zdravstva na Čapel Hilu,i njen tim sugerišu da ljudi još nisu razvili takav imunitet na SADS-CoV. Široki raspon SADS-CoV, zajedno sa sposobnošću repliciranja u ljudskim plućima i enteričkim stanicama, pokazuje potencijalni rizik za buduće pojave u ljudskim i životinjskim populacijama”, kazala je Edvards i dodala da još nisu u potpunosti sigurni može li ovaj soj virusa zaraziti ljude.Edvards upozorava da su potrebna dodatna ispitivanja na dodatnim vrstama stanica i na životinjama kako bi se potvrdili ovi nalazi.Preporučujemo da se i svinjski radnici i svinjska populacija neprestano nadziru kako bi se učili znakovi SADS-CoV infekcije ako se pojavi kako bi se sprečile epidemije i masivni ekonomski gubici”, kaže Edvards.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar