MEĐU IZMEĐU

KORONA SMRTONOSNIJA

144 pregleda

Stopa smrtnosti među obolelima od kovida-19 u francuskim bolnicama tri puta je veća nego među obolelima od gripa, stoji u rezultatima francuske studije.U proleće je umrlo 16,9 posto hospitaliziranih zbog kovida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, dok je tokom zime 2018/2019. umrlo 5,8 posto hospitaliziranih zbog gripa.No, pacijenti sada možda imaju bolje lečenje u odnosu na početak pandemije.

„Naša studija pokazuje da je kovid-19 mnogo ozbiljniji od gripe”, rekla je u izjavi Katrin Kanten, koja je vodila studiju Univerzitetske bolnice u Dižonu. Ona je istaknula da nalazi posebno uzbunjuju s obzirom na to da je sezona gripa 2018/2019. bila najsmrtonosnija u poslednjih pet godina.Istraživanje je utemeljeno na podacima o primljenima u privatne i državne bolnice i obuhvatilo je 135.000 pacijenata.

Naučnici su utvrdili i da je većem postotku obolelih od kovida-19 potrebna intenzivna njega.U proseku oni su ostajali i duže na odeljenjima intenzivne nege, prosečno 15 dana, što je gotovo dvostruko duže nego u slučajevima gripa.Takođe im je gotovo dvostruko češće bio potreban respirator. No, u bolnicama je zbog kovida-19 završio mnogo manji udeo dece u odnosu na epidemiju gripa.Studija je utvrdila da je među hospitaliziranima zbog kovida-19 bilo 1,4 posto mlađih od 18, dok ih je zbog gripa bilo 20 posto.

(Izvor Ideks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar