MEĐU IZMEĐU

KORONA U SAD – RANIJE

171 pregleda

Smrtonosni koronavirus možda je cirkulisao Sjedinjenim Američkim Državama još u decembru prošle godine, otprilike mesec dana ranije nego što je smatrao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), otkrili su istraživači Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA).

Njihova studija, objavljena nedavno u časopisu Journal of Medical Internet Research, pronašla je statistički značajan porast poseta klinikama i bolnicama pacijenata s respiratornim bolestima već oko 22. decembra. Smatralo se da je prvi poznati slučaj kovida-19 u SAD bio pacijent iz Vašingtona koji je boravio u kineskom gradu Vuhanu. Njegov slučaj prijavljen je u januaru, piše Si-En-En. Porast broja slučajeva započeo je u poslednjoj sedmici decembra.

Dr Džoun Elmor i njene kolege pregledali su gotovo 10 miliona medicinskih kartona iz zdravstvenog sistema Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, koji uključuje tri bolnice i 180 klinika. Elmor kaže da je potragu započela nakon što je u martu dobila brojne elektronske poruke uznemirenih pacijenata koji su pitali je li kašalj iz januara mogao biti znak kovida-19.Među ambulantnim pacijentima pronašla sam 50-postotni rast broja pacijenata koji su se žalili na kašalj. Pokazalo se da je bilo 1.000 pacijenata više od proseka za to razdoblje”, rekla je Elmor Si-En-En-u.

Broj poseta pacijenata hitnoj službi zbog respiratornih tegoba i broj osoba sa akutnim smetnjama disajnih organa porastao je od decembra 2019. do februara 2020. u porđenju s podacima iz poslednjih pet godina. Porast broja slučajeva započeo je u poslednjoj sedmici decebra.Neki od tih slučajeva mogu se pripisati gripu ili drugim razlozima, ali ovakav porast čak i kod ambulantnih pacijenata je značajan”, kaže Elmor.Ona veruje da istraživanje pokazuje da bi podaci o ovakvim bolestima, prikupljeni u realnom vremenu, mogli pomoći stručnjacima za javno zdravlje u ranijoj identifikaciji i praćenju epidemija i potencijalno usporiti ili zaustaviti širenje bolesti.

Dr Klaudija Houen, specijalista za zarazne bolesti u Medicinskom centru Univerzitetske bolnice Klivlend, koja nije radila na studiji, kaže da je moguće da se kovid-19 u SAD pojavio mnogo pre nego što se smatra. No, profesor imunologije i mikrobiologije iz Skrips riserča, Kristijan Andersen, ne slaže se s tim.Iz genetskih podataka SARS-CoV-2 znamo da je pandemija počela krajem novembra ili početkom decembra u Kini, pa nema apsolutno nikakve šanse da se virus mogao proširiti u decembru 2019. godine. Iz istih genetskih podataka znamo da širenje po SAD nije počelo pre februara 2020. Ovaj rad bavi se lažnim signalima, a hospitalizacije su verovatno posledica gripa i drugih respiratornih bolesti”, napisao je Andersen za Si-En-En.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar