МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА У САД – РАНИЈЕ

EPA

Смртоносни коронавирус можда је циркулисао Сједињеним Америчким Државама још у децембру прошле године, отприлике месец дана раније него што је сматрао амерички Центар за контролу и превенцију болести (CDC), открили су истраживачи Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу (UCLA).

Њихова студија, објављена недавно у часопису Journal of Medical Internet Research, пронашла је статистички значајан пораст посета клиникама и болницама пацијената с респираторним болестима већ око 22. децембра. Сматрало се да је први познати случај ковида-19 у САД био пацијент из Вашингтона који је боравио у кинеском граду Вухану. Његов случај пријављен је у јануару, пише Си-Ен-Ен. Пораст броја случајева започео је у последњој седмици децембра.

Др Џоун Елмор и њене колеге прегледали су готово 10 милиона медицинских картона из здравственог система Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу, који укључује три болнице и 180 клиника. Елмор каже да је потрагу започела након што је у марту добила бројне електронске поруке узнемирених пацијената који су питали је ли кашаљ из јануара могао бити знак ковида-19.Међу амбулантним пацијентима пронашла сам 50-постотни раст броја пацијената који су се жалили на кашаљ. Показало се да је било 1.000 пацијената више од просека за то раздобље”, рекла је Елмор Си-Ен-Ен-у.

Број посета пацијената хитној служби због респираторних тегоба и број особа са акутним сметњама дисајних органа порастао је од децембра 2019. до фебруара 2020. у порђењу с подацима из последњих пет година. Пораст броја случајева започео је у последњој седмици децебра.Неки од тих случајева могу се приписати грипу или другим разлозима, али овакав пораст чак и код амбулантних пацијената је значајан”, каже Елмор. Она верује да истраживање показује да би подаци о оваквим болестима, прикупљени у реалном времену, могли помоћи стручњацима за јавно здравље у ранијој идентификацији и праћењу епидемија и потенцијално успорити или зауставити ширење болести.

Др Клаудија Хоуен, специјалиста за заразне болести у Медицинском центру Универзитетске болнице Кливленд, која није радила на студији, каже да је могуће да се ковид-19 у САД појавио много пре него што се сматра. Но, професор имунологије и микробиологије из Скрипс рисерча, Kристијан Андерсен, не слаже се с тим.Из генетских података SARS-CoV-2 знамо да је пандемија почела крајем новембра или почетком децембра у Kини, па нема апсолутно никакве шансе да се вирус могао проширити у децембру 2019. године. Из истих генетских података знамо да ширење по САД није почело пре фебруара 2020. Овај рад бави се лажним сигналима, а хоспитализације су вероватно последица грипа и других респираторних болести”, написао је Андерсен за Си-Ен-Ен.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар