MEĐU IZMEĐU

KORONA „ZARAZILA” SNOVE

313 pregleda

Mnogi to smatraju živom noćnom morom, a sada novo istraživanje dokazuje da pandemija kovida-19 napada naše snove. Štaviše, zaključuje da slične teme snova ispitanika ukazuju na zajedničku misaonu scenu.Istraživači u Finskoj koristili su veštačku inteligenciju (AI) za analizu nedavnih snova nekoliko stotina ljudi, čiji su detalji zabeleženi u bazi podataka.Otkrili su da je kovid-19 „zarazio preko polovine snova koje su učesnici opisali kao loše. Rezultujući članak pod nazivom „Pandemijski snovi: mrežna analiza sadržaja snova tokom karantina zbog kovida-19 objavljen je u časopisu sa otvorenim pristupom Frontiers of Psichology.

Da bi sproveli svoju studiju, istraživači su tokom šes sedmicaizolacije u Finskoj iz baze podataka oko 4.000 učesnika preusmerili podatke o spavanju i stresu, od kojih je 800 dalo detaljne informacije i opise svojih snova.„Rezultati su omogućili da pretpostavimo da sanjanje u ekstremnim okolnostima otkriva zajedničke vizuelne slike i tragove sećanja i na taj način snovi mogu ukazivati na neki oblik zajedničkog mentalnog pejzaža među pojedincima, rekla je vodeća autorka dr. Anu-Katrina Pesonen, šef istraživačka grupa za spavanje i um na Univerzitetu u Helsinkiju.

Tim je transkribovao sadržaj snova učesnika, a zatim je tekst ubacio u algoritam veštačke inteligencije koji je analizirao snove za zajednički sadržaj i asocijacije reči. Preko 50 posto ispitanika prijavilo je da je više spavalo tokom karantina, dok je 25 imalo česte noćne more, a 10 posto poteškoća sa spavanjem, prenosi portal „Rusija danas.

O autoru

administrator

Ostavite komentar