МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНСКА ГОЈАЗНОСТ

Wikipedia

Европска испостава Светске здравствене организације (WHO) упозорила је да би пандемија коронавируса могла имати непредвидљиве последице које би могле резултирати повећаном гојазношћу деце. У извештају објављеном недавно стоји да би затварање школа током карантина могло негативно утицати на исхрану и физичку активност деце јер им недостају оброци у школама и школске активности.Ковид-19 би могао утицати на погоршање једног од забрињавајућих трендова у европском подручју WHO-а, а то је појава све чешће гојазности међу децом, рекао је Ханс Kлуге, регионални директор Светске здравствене организације за Енропу.

Додао је да се прекомерна телесна тежина и дебљина касније повезују са опасним болестима, попут кардиоваскуларних болести, дијабетеса и рака. Да би се избјгао негативан утицај коронавируса на будућност деце, Kлуге је позвао на доношење научно утемељених политика чији је циљ подстицање здраве исхране и телесне активности, а притом је, међу осталим, мислио на увођење пореза на заслађене напитке, стоји у извештају.

На темељу истраживања спроведеног у 36 земаља установљено је да готово свако треће дете у Европи у доби између шест и девет година пати од прекомерне телесне тежине. Студија је показала да је стање најгоре у земљама Средоземља премда се у неким државама ситуација у последње време поступно поправља, примерице у Грчкој, Италији, Португалији и у Шпанији.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар