TAKNUTO ĆAKNUTO

KOSA ČISTI NAFTU

461 pregleda
Crni labud (Vikipedija)

Hoće li nas načisto ošišati? Ma ne, penzije i plate neće dirati, tako su obećali. Čemu onda šišanje? Da se čiste naftne mrlje, jedna od najpogubnijih pošasti na morima i rekama. I ne veliki pramenovi, od kojih se izrađuju perike, već sitni odresci koje berberi moraju posle svake mušterije da počiste.

Zamisao je potekla sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju (Australija), sa obrazloženjem da je to jevtin i prirodan postupak. Namesto skupih i veštačkih koji se uveliko koriste, a ponajpre polipropilena i plastičnih polimera. Prvi put je to primenjeno još 1989. godine nakon izlivanja tankera nadomak Aljaske kada je pokupljena kosa iz okolnih frizerskih salona.

Australijski naučnici smatraju da će jednim udarcem ubiti dve muve: smanjiti odlaganje ovakvog otpada i očistiti opasna ulja. A poznato je, iz svkodnevnog iskustva, da se masnoća u kosi ne zadržava zauvek.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Ja sam kao omladinac gledao na televiziji jednog našeg mladog pronalazača koji je upravo napravio mašinu za ove potrebe.Ako se dobro sećam on je koristio rotirajuće metalne diskove na plutajućoj platformi koji su jednim delom zaronjene a drugim delom prolaze između lopatica koje čiste skramu sa njih.Ideja se sastojala u tome da se masti i ulja lako lepe na metalne površine a onda ćišćenjem iste proces ponavljate neprekidno koliko je potrebno .Pri tome voda se ne „usisava“.Bilo bi dobro videti šta se dešava sa ovim patentom i pronalazačem.

Ostavite komentar