PANDORINA KUTIJA

KOSMIČKI UDAR NA SODOMU

300 pregleda
Getty Images

Biblijski opis uništenja Sodome možda je zapravo pisano svedočanstvo kosmičkog udara koji je uništio drevni bliskoistočni grad i okolinu Drevni bliskoistočni grad Tal el-Hamam nestao je s lica Zemlje u razornoj eksploziji asteroida četiri kilometra iznad površine tla. Naučnici se sad pitaju da li je biblijski opis uništenja Sodome zapravo pisano drevno svedočanstvo tog događaja.

Pre 3.600 godina ledeni asteroid sjurio se ka Zemlji brzinom od 61.000 kilometara na sat i eksplodirao u vazduhu na visini od četiri kilometra iznad površine tla, stvorivši ogromnu vatrenu kuglu. Eksplozija je bila oko 1.000 puta snažnija od eksplozije atomske bombe u Hirošimi.Sve to zadesilo je stanovnike drevnog bliskoistočnog grada Tal el-Hamama koji, ako su pogledali ka nebu u tom trenutku, trenutno su oslepili. Temperatura vazduha naglo je narasla na 2.000 Celzijusovih stepeni, što je kao posledicu imalo trenutno paljenje odeće i drveta. Koplja, mačevi, cigle od blata i keramičke posude počeli su se topiti, a gotovo istog trena nakon eksplozije čitav grad bio je u plamenu.

Nekoliko sekundi kasnije veliki udarni talas pogodio je grad brzinom od 1.200 kilometara na sat, što je brzina kretanja vazduha gora od najgore oluje zabeležene u istoriji. Sve građevine u tom gradu bile su srušene, a 12 metara vrha četvospratne palate udarni val je razneo sve do sledeće doline.Ukratko, niko od 8.000 žitelja ili životinja nije preživeo taj događaj, jer su ih kombinacija usijanog vazduha i vazdušnog udara od eksplozije praktično razneli na licu mesta.

Da li je moguće da je biblijski opis uništenja Sodome zapravo drevno svedočanstvo očevica?

Ako jeste, uništenje Tal el-Hamama možda je drugo najstarije uništenje ljudskog naselja kosmičkim udarom, nakon sela Abu Hureyra u Siriji pre 12.800 godina. Što je važnije, to bi onda moglo predstavljati prvi pisani zapis takvog katastrofalnog događaja.

Otprilike minut nakon eksplozije, 22 kilometra zapadno od Tal el-Hamama, udarni talas od eksplozije pogodio je biblijski grad Jerihon, čiji su se zidovi pod naletom srušili, a grad je ostao spaljen do temelja.Dosad se nije tačno znalo šta se zapravo dogodilo, ali je jasno da to nije uzrokovala erupcija vulkana, potres ili rat. Nijedan od tih događaja nije u stanju rastopiti metal, cigle i keramičke posude.

Da bi dokučili šta bi moglo to prouzročiti, naučnici su iskoristili Online Impact Calculator da bi napravili modele scenarija koji bi odgovarali dokazima. Navedeni kalkulator izradili su stručnjaci za udare iz svemira i on omogućuje da se procene mnogi detalji udara nekog kosmičkog tela u površinu Zemlje, a kao temelj koristi postojeće zabeležene događaje udara svemirskih tela i nuklearne detonacije.

Prema tom kalkulatoru, krivac za navedeno uništenje Tal el-Hamama bio je mali asteroid sličan onom koji je porušio 80 miliona stabala u Tunguski, u Rusiji 1908. godine. Naučnici su pronašli mogućeg počinioca, ali bio im je potrebandokaz za to šta se zapravo dogodilo tog dana u Tal el-Hamamu. I pronašli su začuđujuće široku lepezu dokaza.Na mestu događaja nalaze se fino razlomljena zrna peska koja se zovu uzdrmani kvarc i formiraju se pri pritisku od pet gigapaskala, što je ekvivalent pritisku 68 teških vojnih tenkova na jagodicu palca.


Sodoma
(Wikipedia)

Sloj uništenja isto tako sadrži sićušne dijamante, od kojih je svaki manji od virusa gripa. Čini se da su drveće i biljke na tom području bili smesta pretvoreni u taj dijamantni materijal pod uticajem pritiska i visoke temeprature uzrokovanih ogromnom eksplozijom.Eksperimenti u laboratoriji pokazali su da su se cigle od blata i kermika rastopile pri temperaturi od 1.500 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi i automobil bi se rastopio u nekoliko minuta.

Sloj uništenja sadrži i sićušne kuglice rastopljenog materijala koje su manje od vazduhom prenošenih čestica prašine i nazivaju se sferule. Te pronađene sferule napravljene su od isparenog gvožđa i peska koji su se istopili na 1.590 stepeni.Povrh toga, površine rastopljene keramike i stakla prožete su sićušnim rastopljenim metalnim zrnima, uključujući iridijum (koji se topi na 2.466 stepeni), platinu (koja se topi na 1.768) i cirkonijum silikat (koji se topi na 1.540).

Svi ti dokazi pokazuju da su temeprature u drevnom gradu narasle do nivoa većeg od onih uzrokovanih vulkanskom aktivnošću, ratom ili gradskim požarom. Jedini prirodni proces koji je ostao kao mogućnost bio je kosmički udar. Isti dokazi pronađeni su i na poznatim mestima kosmičkih udara u već pomenutoj Tunguski i na području kratera Čiksulub, koji je napravio asteroid što je istrebio dinosauruse s lica Zemlje.

Nakon svega ostala je samo jedna zagonetka: Zašto je područje grada i preko stotinu okolnih naselja bilo napušteno nekoliko stoleća nakon uništenja. Moguće je bilo da je povećana količina soli posle udara onemogućila gajenje useva, no naučnici nisu još sigurni u to.Moguće je da je usmeno predanje uništenja bilo prenošeno generacijama dok nije ostalo zapisano u obliku biblijske Sodome. U Bibliji se opisuje uništenje urbanog središta pored Mrtvog mora u kiši kamenja i vatre s neba u kojem je svo stanovništvo izgginulo.

Da li je moguće da je biblijski opis uništenja Sodome zapravo drevno svedočanstvo očevica? Ako jeste, uništenje Tal el-Hamama možda je drugo najstarije uništenje ljudskog naselja kosmičkim udarom, nakon sela Abu Hureyra u Siriji pre 12.800 godina. Što je još važnije, to bi onda moglo predstavljati prvi pisani zapis takvog katastrofalnog događaja.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar