ПАНДОРИНА КУТИЈА

КОСМИЧКИ УДАР НА СОДОМУ

Getty Images

Getty Images

Библијски опис уништења Содоме можда је заправо писано сведочанство космичког удара који је уништио древни блискоисточни град и околину Древни блискоисточни град Тал ел-Хамам нестао је с лица Земље у разорној експлозији астероида четири километра изнад површине тла. Научници се сад питају да ли је библијски опис уништења Содоме заправо писано древно сведочанство тог догађаја.

Пре 3.600 година ледени астероид сјурио се ка Земљи брзином од 61.000 километара на сат и експлодирао у ваздуху на висини од четири километра изнад површине тла, створивши огромну ватрену куглу. Експлозија је била око 1.000 пута снажнија од експлозије атомске бомбе у Хирошими. Све то задесило је становнике древног блискоисточног града Тал ел-Хамама који, ако су погледали ка небу у том тренутку, тренутно су ослепили. Температура ваздуха нагло је нарасла на 2.000 Целзијусових степени, што је као последицу имало тренутно паљење одеће и дрвета. Kопља, мачеви, цигле од блата и керамичке посуде почели су се топити, а готово истог трена након експлозије читав град био је у пламену.

Неколико секунди касније велики ударни талас погодио је град брзином од 1.200 километара на сат, што је брзина кретања ваздуха гора од најгоре олује забележене у историји. Све грађевине у том граду биле су срушене, а 12 метара врха четвоспратне палате ударни вал је разнео све до следеће долине. Укратко, нико од 8.000 житеља или животиња није преживео тај догађај, јер су их комбинација усијаног ваздуха и ваздушног удара од експлозије практично разнели на лицу места.

Да ли је могуће да је библијски опис уништења Содоме заправо древно сведочанство очевица?

Ако јесте, уништење Тал ел-Хамама можда је друго најстарије уништење људског насеља космичким ударом, након села Абу Хуреyра у Сирији пре 12.800 година. Што је важније, то би онда могло представљати први писани запис таквог катастрофалног догађаја.

Отприлике минут након експлозије, 22 километра западно од Тал ел-Хамама, ударни талас од експлозије погодио је библијски град Јерихон, чији су се зидови под налетом срушили, а град је остао спаљен до темеља. Досад се није тачно знало шта се заправо догодило, али је јасно да то није узроковала ерупција вулкана, потрес или рат. Ниједан од тих догађаја није у стању растопити метал, цигле и керамичке посуде.

Да би докучили шта би могло то проузрочити, научници су искористили Online Impact Calculator да би направили моделе сценарија који би одговарали доказима. Наведени калкулатор израдили су стручњаци за ударе из свемира и он омогућује да се процене многи детаљи удара неког космичког тела у површину Земље, а као темељ користи постојеће забележене догађаје удара свемирских тела и нуклеарне детонације.

Према том калкулатору, кривац за наведено уништење Тал ел-Хамама био је мали астероид сличан оном који је порушио 80 милиона стабала у Тунгуски, у Русији 1908. године. Научници су пронашли могућег починиоца, али био им је потребан доказ за то шта се заправо догодило тог дана у Тал ел-Хамаму. И пронашли су зачуђујуће широку лепезу доказа. На месту догађаја налазе се фино разломљена зрна песка која се зову уздрмани кварц и формирају се при притиску од пет гигапаскала, што је еквивалент притиску 68 тешких војних тенкова на јагодицу палца.


Содома
(Wikipedia)

Слој уништења исто тако садржи сићушне дијаманте, од којих је сваки мањи од вируса грипа. Чини се да су дрвеће и биљке на том подручју били сместа претворени у тај дијамантни материјал под утицајем притиска и високе темепратуре узрокованих огромном експлозијом. Експерименти у лабораторији показали су да су се цигле од блата и кермика растопиле при температури од 1.500 степени Целзијуса. На тој температури и аутомобил би се растопио у неколико минута.

Слој уништења садржи и сићушне куглице растопљеног материјала које су мање од ваздухом преношених честица прашине и називају се сферуле. Те пронађене сферуле направљене су од испареног гвожђа и песка који су се истопили на 1.590 степени. Поврх тога, површине растопљене керамике и стакла прожете су сићушним растопљеним металним зрнима, укључујући иридијум (који се топи на 2.466 степени), платину (која се топи на 1.768) и цирконијум силикат (који се топи на 1.540).

Сви ти докази показују да су темепратуре у древном граду нарасле до нивоа већег од оних узрокованих вулканском активношћу, ратом или градским пожаром. Једини природни процес који је остао као могућност био је космички удар. Исти докази пронађени су и на познатим местима космичких удара у већ поменутој Тунгуски и на подручју кратера Чиксулуб, који је направио астероид што је истребио диносаурусе с лица Земље.

Након свега остала је само једна загонетка: Зашто је подручје града и преко стотину околних насеља било напуштено неколико столећа након уништења. Могуће је било да је повећана количина соли после удара онемогућила гајење усева, но научници нису још сигурни у то. Могуће је да је усмено предање уништења било преношено генерацијама док није остало записано у облику библијске Содоме. У Библији се описује уништење урбаног средишта поред Мртвог мора у киши камења и ватре с неба у којем је сво становништво изггинуло.

Да ли је могуће да је библијски опис уништења Содоме заправо древно сведочанство очевица? Ако јесте, уништење Тал ел-Хамама можда је друго најстарије уништење људског насеља космичким ударом, након села Абу Хуреyра у Сирији пре 12.800 година. Што је још важније, то би онда могло представљати први писани запис таквог катастрофалног догађаја.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар