MEĐU IZMEĐU

KOSMOS MENJA MOZAK

496 pregleda
Izvor: NASA

Što su astrounati duže boravili u bestežinskom stanju, pretrpeli su veće promene. Koliko one potraju posle povratka astronauta na Zemlju?

Let u kosmos menja čovekov mozak. Kada su se astronauti vratiti iz Međunarodne svemirske stanice, mozgovi im nisu bili kaO kada su napustili Zemlju.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen su skenirali glave 27 kosmičkih putnika, pre i posle svemirskih letova. Od toga je 12 provelo dve sedmice u „spejs šatlu”, a 14 šest meseci u svemirskoj stanici. Snimci su načinjeni magnetnom rezonancom (MRI) pod okriljem NASA.

Otkriveno je znatno povećanje
zapremine sive mase u
područjima mozga povezanim
sa ravontežom i kretanjem nogu.

Mozak svih 27 ispitanika pokazao je i porast i opadanje zapremine sive materije u različitim delovima mozga kao rezultat vremena provedenog u bestežinskom stanju. Što su duže boravili, pretrpeli su veće promene.

Naučnici su uočili velika područja smanjenja sive mase, što bi moglo biti ppvezano s preraspodelom cerospinalne tečnosti. Bez gravitacije nema šta da je povuče tečnosti nadole u telu, zbog čega astronautima otekne lice. I to može dovesti do preraspodele i sabijanja materije u mozgu.

Otkriveno je znatno povećanje zapremine sive mase u područjima mozga povezanim sa ravontežom i kretanjem nogu. Najizraženije je bilo kod astronauta koji su boravili u svemirskoj stanici, jer su ih stalno podučavali da se prilagode 24-satnoj mikrogravitaciji. U takvim uslovima se, naime, najviše ispoljava neuroplastičnost mozga.

Naučnike posebno zanima koliko neuronske promene traju posle povratka astronauta na Zemlju.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar