MEĐU IZMEĐU

KOST IZ MATIČNE ĆELIJE

135 pregleda
RMIT

Matične ćelije imaju neverovatnu sposobnost – mogu se transformisati u bilo koju drugu vrstu ćelija. Ta moć se naveliko koristi u medicini jer imaju potencijal popravljanja oštećenih delova tela nakon zadobivenih ozleda ili teške bolesti.Naičnici pritom moraju manipulisati matičnim ćelijama da bi se one transformisale u potrebnu vrstu tkiva. Za to se koriste različite tehnike, a nedavno su predstavili novi, neinvazivan način stimulisanja matičnih ćelija pomoću visokofrekventnih zvučnih talasa.

Uspeli su daih pomoću zvuka pretvore u koštane za samo pet pet, s 10 minuta stimulativnog tretmana dnevno. Nadaju se da bi se nova metoda, koja ima nekoliko prednosti u odnosu na dosadašnje, mogla koristiti za ponovni rast kostiju nakon oboljenja od raka ili neke druge vrste degenerativne bolesti.Zvučni talasi skraćuju vreme lečenja koje je obično potrebno da bi se matične ćelije počele pretvarati u koštane. Dodatno, ova metoda ne zahteva posebnu primenu lekova za kosti i vrlo ju je lako primeniti, rekla je biohemičarka Ejmi Gelmi sa UniverzitetaRoyal Melbourne Institute of Technology (RMIT) u Australiji.

Naučnici navode da se ova metoda može koristiti s više vrsta matičnih ćelija, uključujući one iz masti koje nije tako bolno pribaviti, piše Science Alert.Pomoću zvučnih valova možemo na matičnim ćelijama primeniti potrebnu količinu pritiska na pravim mestima i time pokrenuti proces transformacije, iujavio je hemijski inženjer Lesli Jeo iz iste naučne ustanove.Istraživanje nazvano Short-Duration High Frequency MegaHertz-Order Nanomechanostimulation Drives Early and Persistent Osteogenic Differentiation in Mesenchymal Stem Cells objavljeno je u časopisu Small.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar