MEĐU IZMEĐU

KOTRLJAJUĆA SPERMA

241 pregleda
Shutterstock/SciPro

Umesto da plivaju ravno okrećući repove poput propelera, ljudski spermatozoidi prevrcću repovima koso i kotrljaju se.

Pre više od 300 godina, pionir mikroskopije Antoni Van Levenhuk, opisao je rep sperme koji se njišu simetrično, poput zmijskog ili jeguljskog”. Preovlađujući stav da se repovi sperme kreću uravnoteženo, međutim, ne obuhvata ono što se zapravo dešava u tri dimenzije, izveštavaju istraživači u časopisu Science Advances.Brza trdoimenzionalna mikroskopija otkrila je da se ćelije drugačije kreću.

Koristeći automatizovano praćenje spermatozoida i matematičke analize podataka o položaju, Erme Gadela, matematičar saUniverziteta u Bristolu (Engleska), i saradnici su podelili kretanje repa sperme na dve komponente.Iznenađujuće, jedan je pomerao samo jednu stranu ćelije. Kao da neko pliva koristeći samo jednu stranu tela, kaže Gadela. Sam po sebi, takav krivudavi udar doveo bi do plivanja u krugovima, prenosi Science News.Ali druga komponenta kretanja repa izaziva rotiranje sperme, uravnotežujući iskrivljene poteze. Odozgo, rep sperme izgleda kao da kuca simetrično, kako je istorijski opisano.

Složeniji, trodimenzionalni pokret održava spermu da pliva pravo.Nova merenja veliki su korak napred u razumevanju kretanja sperme”, kaže Alan Pacei, specijalista za plodnost muškaraca sa Univerziteta Šefild. Međutim, potrebno je dodatno istraživanje da bi se saznalo da li se spermatozoidi kreću na isti način u ženskom reproduktivnom traktu, gde se moraju da se bore s kretanjem tečnosti i uskim prolazima da bi došli do jajne ćelije.Takva istraživanja mogu da doprinesu lečenju ljudske neplodnosti.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar