МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОТРЉАЈУЋА СПЕРМА

Shutterstock/SciPro

Shutterstock/SciPro

Уместо да пливају равно окрећући репове попут пропелера, људски сперматозоиди преврцћу реповима косо и котрљају се.

Пре више од 300 година, пионир микроскопије Антони Ван Левенхук, описао је реп сперме који се њишу симетрично, попут змијског или јегуљског”. Преовлађујући став да се репови сперме крећу уравнотежено, међутим, не обухвата оно што се заправо дешава у три димензије, извештавају истраживачи у часопису Science Advances. Брза трдоимензионална микроскопија открила је да се ћелије другачије крећу.

Kористећи аутоматизовано праћење сперматозоида и математичке анализе података о положају, Ерме Гадела, математичар са Универзитета у Бристолу (Енглеска), и сарадници су поделили кретање репа сперме на две компоненте. Изненађујуће, један је померао само једну страну ћелије. Kао да неко плива користећи само једну страну тела, каже Гадела. Сам по себи, такав кривудави удар довео би до пливања у круговима, преноси Science News. Али друга компонента кретања репа изазива ротирање сперме, уравнотежујући искривљене потезе. Одозго, реп сперме изгледа као да куца симетрично, како је историјски описано.

Сложенији, тродимензионални покрет одржава сперму да плива право.Нова мерења велики су корак напред у разумевању кретања сперме”, каже Алан Пацеи, специјалиста за плодност мушкараца са Универзитета Шефилд. Међутим, потребно је додатно истраживање да би се сазнало да ли се сперматозоиди крећу на исти начин у женском репродуктивном тракту, где се морају да се боре с кретањем течности и уским пролазима да би дошли до јајне ћелије. Таква истраживања могу да допринесу лечењу људске неплодности.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар