МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КРАГУЈЕВАЧКО САВИЈАЊЕ

Урош Турањанин (инфоКГ)

Награда светске организације за интелектуалну својину додељена је Урошу Турањанину из Крагујевца. Његова „Примена 3Д камера у процесу савијања алуминијумских и ПВЦ профила најбољи је проналазак у Србији у 2019. години.

Проналазак је, осим у нашој земљи, званично заштићен у девет најразвијенијих земаља света, а очекује и формално признање патента у Сједињеним Државама. Глобални проблем у изради лучних елемената у грађевинарству, електро, аутомобилској и авио-индустрији решио је проналазак из Србије.

„Ми смо помоћу 3Д камера и вештачке интелигенције значајно технолошки унапредили машину и тиме омогућили аутоматско управљање процесом савијања чиме смо обезбедили прецизност савијања и безбедност рада на машини”, наглашава Урош Турањанин из „Тим-инг” центра Крагујевац. За разлику од раније ручне производње, потпуном аутоматизацијом добијају се производи беспрекорног квалитета, савијају се профили великих димензија, који до сада нису обрађивани, а сви отпаци могу да се рециклирају.

„Те 3Д камере омогућују тродимензионални снимак процеса савијања чијом применом на машини за савијање детектујемо профил, уводимо повратну спрегу рачунара и профила који се савија и добијамо лук идеалних димензија”, објашњава Милош Давидовић из „Тим-инг” центра. Јединствен технолошки проналазак брзо је пронашао пут до купаца. Као и ранији проналасци крагујевачког иноватора, Си-ен-си машине са 3Д камером пласиране су у 37 земаља. Пројекат је финансијски подржао Фонд за иновациону делатност Владе Србије.

„Радимо на развоју два нова модела најсавременијих паметних машина са 3Д камерама четврте генерације који ће се производити у Србији”, каже награђени иноватор. „Тим-инг” центар у Крагујевцу пословање заснива на иновацијама и новим технологијама. Машину са 3Д камером развијали су четири године. И после низа погрешних корака, како кажу, патентирали су јединствен производ у свету.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар