MEĐU IZMEĐU

KRAGUJEVAČKO SAVIJANJE

308 pregleda

Nagrada svetske organizacije za intelektualnu svojinu dodeljena je Urošu Turanjaninu iz Kragujevca. Njegova „Primena 3D kamera u procesu savijanja aluminijumskih i PVC profila najbolji je pronalazak u Srbiji u 2019. godini.

Pronalazak je, osim u našoj zemlji, zvanično zaštićen u devet najrazvijenijih zemalja sveta, a očekuje i formalno priznanje patenta u Sjedinjenim Državama. Globalni problem u izradi lučnih elemenata u građevinarstvu, elektro, automobilskoj i avio-industriji rešio je pronalazak iz Srbije.

„Mi smo pomoću 3D kamera i veštačke inteligencije značajno tehnološki unapredili mašinu i time omogućili automatsko upravljanje procesom savijanja čime smo obezbedili preciznost savijanja i bezbednost rada na mašini”, naglašava Uroš Turanjanin iz „Tim-ing” centra Kragujevac. Za razliku od ranije ručne proizvodnje, potpunom automatizacijom dobijaju se proizvodi besprekornog kvaliteta, savijaju se profili velikih dimenzija, koji do sada nisu obrađivani, a svi otpaci mogu da se recikliraju.

„Te 3D kamere omogućuju trodimenzionalni snimak procesa savijanja čijom primenom na mašini za savijanje detektujemo profil, uvodimo povratnu spregu računara i profila koji se savija i dobijamo luk idealnih dimenzija”, objašnjava Miloš Davidović iz „Tim-ing” centra. Jedinstven tehnološki pronalazak brzo je pronašao put do kupaca. Kao i raniji pronalasci kragujevačkog inovatora, Si-en-si mašine sa 3D kamerom plasirane su u 37 zemalja. Projekat je finansijski podržao Fond za inovacionu delatnost Vlade Srbije.

„Radimo na razvoju dva nova modela najsavremenijih pametnih mašina sa 3D kamerama četvrte generacije koji će se proizvoditi u Srbiji”, kaže nagrađeni inovator. „Tim-ing” centar u Kragujevcu poslovanje zasniva na inovacijama i novim tehnologijama. Mašinu sa 3D kamerom razvijali su četiri godine. I posle niza pogrešnih koraka, kako kažu, patentirali su jedinstven proizvod u svetu.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar