MEĐU IZMEĐU

KRAJ ČOVEČANSTVA!

532 pregleda

Približavamo se poslednjoj stanici evolucije posle koje će Zemljom vladati kiborzi, a ljudima se loše piše – ovakvo radikalno razmišljanje izneo je poznati naučnik Džejms Lavlok koji je nedavno proslavio stoti rođendan.

Lavlok smatra kraj je već počeo, a kao prvi korak poslednje etape čovečanstva vidi AlphaGo, program koji poseduje veštačku inteligenciju i koji ne samo da je naučio da igra igru „go”, već je porazio i najbolje igrače na svetu. Ono u šta ne treba sumnati je da će veštačka inteligencija biti sve naprednija, pa Lavlok veruje da će u budućnosti biti više miliona puta pametnija od ljudi.

Džejms Lavlok (Vikipedija)

Oni ne bi trebalo da se okrenu protiv ljudi, niti da žive u nekom idiličnom suživotu sa našom vrstom, već bi na nas mogli da gledaju na sličan način na koji mi danas gledamo na biljke, zanimljivo razmišlja britanski naučnik. Budući da im ne trebaju voda i kiseonik, oni bi mogli da naprave biljke i drveće koji ne proizvode kiseonik, već električnu energiju. To bi značilo i kraj čovečanstva, dok bi kiborzi u potpunosti zavladali planetom kao poslednja evolutivna vrsta koju niko ne bi nasledio. Ta vrsta na Zemlji mogla bi da traje oko milijardu godina.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar