МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КРАЈ ЧОВЕЧАНСТВА!

Киборг (Depositphotos)

Приближавамо се последњој станици еволуције после које ће Земљом владати киборзи, а људима се лоше пише – овакво радикално размишљање изнео је познати научник Џејмс Лавлок који је недавно прославио стоти рођендан.

Лавлок сматра крај је већ почео, а као први корак последње етапе човечанства види AlphaGo, програм који поседује вештачку интелигенцију и који не само да је научио да игра игру „го”, већ је поразио и најбоље играче на свету. Оно у шта не треба сумнати је да ће вештачка интелигенција бити све напреднија, па Лавлок верује да ће у будућности бити више милиона пута паметнија од људи.

Џејмс Лавлок (Википедија)

Они не би требало да се окрену против људи, нити да живе у неком идиличном суживоту са нашом врстом, већ би на нас могли да гледају на сличан начин на који ми данас гледамо на биљке, занимљиво размишља британски научник. Будући да им не требају вода и кисеоник, они би могли да направе биљке и дрвеће који не производе кисеоник, већ електричну енергију. То би значило и крај човечанства, док би киборзи у потпуности завладали планетом као последња еволутивна врста коју нико не би наследио. Та врста на Земљи могла би да траје око милијарду година.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар