TAKNUTO ĆAKNUTO

KRAJ „RAJSKE PALATE” U SRBIJI?

347 pregleda
„Rajska palata” (Vikipedija)

Početkom sledeće godine kineska svemirska stanica „Tijangog-1” vratiće se u Zemljinu atmosferu, gde će potpuno sagoreti. Zanimljivo je znati gde će tačno pasti. Svemirska stanica „Tijangong-1” je dugačka 12 metara i široka 3,3 metra, a teška je ukupno 8.506 kilograma. Od 2016. godine izgubljen je kontakt sa njom, a između januara i marta 2018. godine očekuje se njen ulazak u Zemljinu atmosferu i pad.

Ostaci kineske svemirske stanice „Tijangong-1” sagoreće u atmosferi iznad Evrope, a navedeno je nekoliko potencijalnih zemalja na koje bi mogla pasti, među kojima je Srbija! Područje potencijalnog pada obuhvata Španiju, Francusku, Italiju, Crnu Goru, Albaniju, Srbiju, Makedoniju i Bugarsku. Iako naučnici kažu da je još rano da se predvidi tačno mesto pada, mnogi sugerišu da bi to moglo biti bliže tlu Srbije ili Bugarske.

Inače, letelica se trenutno nalazi na 300 kilometara od Zemlje, gde kruži, a kada ponovo uđe u atmosferu, sagoreće u potpunosti. Ipak, s obzirom na to da je teška 8,5 tona, neki njeni delovi će preživeti do pada na Zemlju.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar