ТАКНУТО ЋАКНУТО

КРАЈ „РАЈСКЕ ПАЛАТЕ” У СРБИЈИ?

„Рајска палата” (Википедија)

„Рајска палата” (Википедија)

Почетком следеће године кинеска свемирска станица „Тијангог-1” вратиће се у Земљину атмосферу, где ће потпуно сагорети. Занимљиво је знати где ће тачно пасти. Свемирска станица „Тијангонг-1” је дугачка 12 метара и широка 3,3 метра, а тешка је укупно 8.506 килограма. Од 2016. године изгубљен је контакт са њом, а између јануара и марта 2018. године очекује се њен улазак у Земљину атмосферу и пад.

Остаци кинеске свемирске станице „Тијангонг-1” сагореће у атмосфери изнад Европе, а наведено је неколико потенцијалних земаља на које би могла пасти, међу којима је Србија! Подручје потенцијалног пада обухвата Шпанију, Француску, Италију, Црну Гору, Албанију, Србију, Македонију и Бугарску. Иако научници кажу да је још рано да се предвиди тачно место пада, многи сугеришу да би то могло бити ближе тлу Србије или Бугарске.

Иначе, летелица се тренутно налази на 300 километара од Земље, где кружи, а када поново уђе у атмосферу, сагореће у потпуности. Ипак, с обзиром на то да је тешка 8,5 тона, неки њени делови ће преживети до пада на Земљу.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар