MEĐU IZMEĐU

KRALJICE ILI RADNICE

860 pregleda
Pčela kraljica (Vikipedija)

Zašto su jedne pčele predodređene da postanu radilice, a druge kraljice? Izreka „Ono si što jedeš” naročito važi za ženske medonosne insekte, koje porastu u male, sterilne radilice (radnice) ili u velike, plodne kraljice, zavisno od ishrane.

Ranije su mnogi istraživači mislili da je izlučevina koju zovu matični mleč odgovorna za ovu razliku. Novo proučavanje ukazuje na to da signalni molekuli u hrani mladih pčela radilica ograničavaju razviće. Ta mešavina polena i meda, zvanog „pčelinji hleb”, sadrži posebnu vrstu mikro RNK (miRNA), nekodiranih RNK molekula koji učstvuju u ekspresiji gena.

Da bi to ustanovili, naučnici su ih dodali u hranu larvi odgajenih u laboratoriji. One su se razvijale sporije, sa manjim telima i manjim jajnicima od larvi koje su hranjene bez ovog dodatka. Istovremeno su otkrili da jedna a biljna mikro RNK izdvojena iz biljke u „pčelinjem hlebu” isključuje gen koji pomaže larvi da se preobrati u kraljicu.

Nakon unošenja hrane, mikro RNK može dospeti u pčelina creva i proširiti se u celom telu, pomažući u regulisanju ključnih gena. Mada sama biljna mikro RNK nije dovoljna da pretvori kraljicu u radilicu, buduće kraljice verovatno ne žele da jedu pomenuti „pčelinji hljeb”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar